Poziv za slanje informacija za Kalendar aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira 2022.

12 sep

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra, u znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama širom svijeta. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj obilježavanja ovog bitnog datuma. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje djelovanje, ovog dana ujedinjuju se svi svakodnevni napori mirovnjaka i mirovnjakinja širom svijeta, pa tako svoh onih koji mir grade i u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom naših života. Stoga, Mreža za izgradnju mira svake godine ovaj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira. Ove, 2022. godine Sedmica mira traje od 19-25. septembra. Mreža za izgradnju mirapoziva različite organizacije, škole, pojedince i pojedinke, te pokrete i institucije da podijele informacije o aktivnostima koje organiziraju u okviru obilježavanja ove sedmice i Međunarodnog dana mira.

Kao i prethodnih godina, Mreža za izgradnju mira sa svojim članicama želi obilježiti Međunarodni dan mira nizom aktivnosti u okviru Sedmice izgradnje mira, koja se obilježava od 19-25. septembra, kako u online, tako i u offline sferi. Kako bismo digli svijest javnosti o izgradnji mira i našim naporima da zajedno gradimo održivi mir, ove godine, kao i prethodnih, Mreža za izgradnju mira će koordinirati izradu Kalendara aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira (19-25. septembar). Kalendar aktivnosti će biti javno objavljen na web stranici Mreže za izgradnju mira, kao i na našim prijateljskim online platformama.

Informacije o svojim aktivnostima nam pošaljite putem sljedeće forme: Obrazac za prijavu događaja i inicijativa za Kalendar aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira 2022. godine Survey (surveymonkey.com)

Radujemo se svim vašim aktivnostima kojma gradimo mir zajedno.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nejasnoća kontakt osoba ispred Mreže za izgradnju mira je Maida Zagorac: [email protected], broj telefona 061 4890833.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments