Poziv za sedmu APO generaciju

6 nov
Rok prijave 25.11.2020

 

Nakon uspješne realizacije šest generacija Akademije (2014 – 2020. godine), Fondacija Boris Divković objavljuje poziv za učešće na sedmoj Akademiji političke odgovornosti. Cilj Akademije je uspostaviti novu političku kulturu u BiH, koja je nezaobilazan preduvjet učinkovitog funkcionisanja političkih struktura i miroljubivog suživota u Bosni i Hercegovini. Bez nove političke kulture, bit će nemoguće prevladati stalne političke krize, počevši od ustavno-teritorijalnog ustroja i postratno-tranzicijske traume koja se ogleda u različitim segmentima društva. Obrazovanjem mladih ljudi koji predstavlju novu generaciju političarki i političara te razgovorima o temama koje nisu zastupljene u bh. političkom životu, možemo utjecati na uvođenje pozitivnih primjera u politički život BiH.

▪️ Ko se može prijaviti:
– Mlade političarke i političari od 18 do 35 godina iz različitih bh. političkih stranaka;
– Mlade zastupnice i zastupnici od 18 do 35 godina u različitim političkim strukturama zemlje (parlamenti, ministarstva, vlade i sl.);
– Mladi iz različitih nevladinih organizacija čije je težišta rada u sferi politike;
– Mlade novinarke i novinari čije se težišta rada tiče analize i predstavljanja političkih procesa u zemlji.

▪️ Struktura Akademije:
Akademija političke odgovornosti traje 3 dana. Obuhvata teme koje se tiču političke kulture, dominantne paradigme regionalne političke kulture, odnos politike, civilnog društva i obrazovanja, politiku sjećanja, definisanja medija kao prostora manifestacije i oblikovanja političke kulture, odnos religije i ekonomije u političkom kontekstu, globalni politički portret, te odnos politike i rodne ravnopravnosti.

▪️ Period održavanja Akademije:
Akademija će se održati u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom u periodu od 11. do 13. decembra 2020. godine.

▪️ Troškovi Akademije:
Organizatori snose troškove puta, smještaja, hrane, osvježenja te učešća na Akademiji.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVE: 25.11.2020.

U slučaju većeg broja prijava, organizatori će vršiti izbor polaznica i polaznika, uzimajući u obzir spolnu, stranačku, nevladinog i medijskog sektora, kao i regionalnu zastupljenost. Odabrane polaznici i polaznici bit će obaviješteni o tome do 1. decembra 2020. godine. Sretno! 🙂

U slučaju dodatnih pitanja, piši nam na [email protected] ili na naše profile na društvenim mrežama.
__________________________________________________________________________________________

Fondacija Boris Divković osnovana je 2013. godine s ciljem unapređivanja političkih nauka i političke prakse u Bosni i Hercegovini. Fondacija promoviše odgovornu politiku, koja služi svim građanima i građankama i djeluje na principima jednakopravnosti, suživota i solidarnosti.

Saznajte više o Fondaciji i organizovanim dosadašnjim aktivnostima u sklopu njenog djelovanja na www.bdf.ba.

Link za prijavu

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments