Poziv za prijave za učešće na treningu za facilitatore – MoviEQ radionice

8 jul
Rok prijave 15.08.2019

Potrebne kvalifikacije i iskustvo

  • Posjeduješ iskustvo u radu sa grupama i vođenju radionica;
  • Dolaziš iz NVO i/ili obrazovnog sektora;
  • Zainteresovan/a si za programe koji imaju za cilj razvoj i unapređenje socijalnih i životnih vještina;
  • Stalno si naseljen/a u jednoj od navedenih općina: Bužim, Cazin, Prijedor, Brčko, Tuzla, Zvornik, Zavidovići, Zenica, Bugojno, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Jablanica, Čapljina, Bileća ili Foča.
  • Stečena univerzitetska diploma iz društvenih znanosti je poželjna

O metodologiji

Međunarodno iskustvo pokazalo je da zatvoreno crno-bijelo razmišljenje, koje čini oštru i nepremostivu razliku između “nas” i “njih”, ključni pokretač pojedinaca u pribjegavanju ekstremnijim pogledima na svijet oko sebe i prihvatanju ideja drugih kao svojih. Zbog toga, IOM-ova metodologija MoviEQ se bavi strukturom razmišljanja koja dovodi pojedince da se iz crno-bijelih kategorija pomjere više ka široj perspektivi.

MoviEQ radionice su razvijene od strane istraživača sa Cambridge Univerziteta i IOM-ovih eksperata kao odgovor na potrebu unaprjeđenja i razvoja kritičkog mišljenja, emocionalne inteligencije i empatije kod mladih u riziku.

Metodologija MoviEQ radionica bazira se na naučinim postavkama teorije Integrativne kompleksnosti (IC) koja dopire do mozgovnih procesa na dubokoj razini, omogućujući sudionicima da razviju svoje vlastite kompleksne narative, koje omogućavaju realno rješavanje  problema svakidašnjice.

MoviEQ radionice sastoje se od 7 sesija, usmjerenih na različite teme vrlo bliske društvenom kontekstu mladih u njihovim lokalnim zajednicama.

Šta nudimo

  • 4 dana treninga za vođenje MoviEQ radionica (septembar 2019)
  • Mentorski program za finalizaciju i polaganje facilitatorskog ispita (oktobar/novembar 2019)
  • Certifikat IOM-a i Cambridge Univerziteta o završenoj edukaciji
  • Materijale za sprovedbu MoviEQ radionica u okviru vlastitog posla
  • Mogućnost angažmana od strane IOM-a na realizaciji MoviEQ radionica

Trening program

Tri vrste učenja: iskustveno, analitičko i praktično

1. MoviEQ sesije. Iskustveno učenja

Osobnim učešćem u MoviEQ radionici doživite jedinstveno iskustvo učinka MoviEQ radionica na prolazak kroz IC putovanje. Nemojte biti analitički tijekom sesija. Prepustite se aktivnostima iz sesija i doživite percepciju budućih sudionika. Reflektirajte svoje iskusvo na kraju svake sesije.

2. Teorije. Analitičko učenje

Za dobro razumijevanje cjelokupne metodologije potrebno je dobro poznavanje teorija na kojima počiva sama metodologija. Teorija Integrativne kompleksnosti omogućava razumijevanje strukture kursa i razloga dizajniranja kursa kroz ABCD aktivnosti. Osim toga, upoznat ćete se sa teorijom promjene na koju se oslanja većina metodologija koju IOM koristi u svom radu. O principima djelovanja metodologije na promjene ponašanja uzrokovane međudejstvom lijeve  i desene hemisfere, upoznat ćete se kroz sesije namjenjene neuroznanosti. Kroz ovu sesiju otrkit ćete sve o IC  putovanju, te kako se događa trenutak  uvida u diferencijaciju i integraciju.

3. Feedback. Praktično učenje

Kroz zadatke facilitatora i vježbe na licu mjesta usvojite osnovne facilitatorske vještine neophodne za upravljanje ovim radionicama. Osim zadataka, kroz prezentirane primjere iz prakse dobit uvid u izazove koje se pred facilitatora postavljaju.  U radu u parovima dobit ćete priliku okušati se u facilitatorskoj ulozi na samom treningu, te kroz povratne informacije trenera dobiti uvid u izvedbu. Nakon svake sesije, kroz sva četiri dana, u sekciji pitanja i odgovori moći ćete dobiti dodatne informacije za segmente metodologije za koju su vam potrebna dodatna pojašnjenja.

KAKO SE PRIJAVITI

Zainteresovane osobe se pozivaju da dostave svoj CV i motivacijsko pismo elektronski na email iomsjjmission@iom.int najkasnije do 15.08.2019. godine uz napomenu PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA TRENINGU ZA FACILITATORE ZA IMPLEMENTACIJU MOVIEQ RADIONICA

Closing Date: Thursday, August 15, 2019

 English

(Visited 159 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević