POZIV ZA PRIJAVE: Škola za mlade Srebrenica

14 jun
Rok prijave 17.06.2022

Ovog jula, u okviru programa obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom SrebrenicaCentar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje treće izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 50 mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta da tokom osmodnevnog programa (5 – 13. jul) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava. Tokom prva dva izdanja škole, govornici i predavači su bili Emir SuljagićSabina Čehajić-ClancyMatthew HollidayDenis DžidićMarijana TomaNick TeunissenAida ŠehovićPaul LoweMehnaz Afridi, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiHUjedinjenih naroda u BiHTRIAL u BiHBalkanske istraživačke mrežeRegionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)Inicijative mladih za ljudska prava i mnogi drugi.

Škola je osmišljena za 50 studenata i istraživača iz cijelog svijeta (starosti između 18 i 30 godina) koji imaju interes za oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i prevencije masovnih zločina, a radni jezik škole je engleski. Troškove smještaja, prevoza (iz BiH i regiona Zapadnog Balkana), hrane i materijala za učesnike snose organizatori.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected] Rok za prijave je 17. juni 2022. godine.

Balkan Diskurs

mreza-mira.net

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments