Poziv za prijave “Škola drugačijih sjećanja” Stolac, Hercegovina

13 avg
Rok prijave 18.08.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) organizuje sedmu po redu Školu drugačijih sjećanja, edukativni program baziran na studijskim posjetama na području Hercegovine, čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih skupina, historičara/ki, žrtava i svjedoka_inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

Škola drugačijih sjećanja obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica širom Hercegovine.

Škola se realizuje u periodu od 26. do 31.08.2020. godine, tako što okuplja učesnike i učesnice 26.08. u Sarajevu odakle se kreće prema Stocu gdje je baza Škole. Škola se potom nekoliko dana provodi u Stocu odakle se ide u obilaske lokaliteta širom Hercegovine, sve do povratka u Sarajevo, gdje se 31.08. završavaju aktivnosti Škole. Tokom trajanja programa je učesnicima i učesnicama osigurana hrana, smještaj i prevoz.

Uslovi i način prijave učesnika i učesnica

  • Svi zainteresovani mogu popuniti prijavni obrazac na ovom linku
  • Dob 16-25
  • Ohrabruje se učešće oba spola, kao i ravnomjerna i ravnopravna zastupljenost učesnika_ca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od kriterija izbora učesnika_ca.
  • Posebno se ohrabruje učešće učesnika_ca koji/e ranije nisu imali/e priliku učestvovati u programima koji se bave suočavanjem s prošlošću i tematikom ratnih zločina.

Prijave se najkasnije mogu popuniti do 18.08.2020. godine.Samo učesnici koji su odabrani za učešće će biti kontaktirani putem e-mail-a 20.8.2020.

Detaljnije o Školi:

Inicijativa je ovaj program pokrenula s ciljem povećanja stepena upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na ovim područjima, te aktivnosti obuhvataju obilaske lokacija masovnih grobnica, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. U sklopu ovog programa imat ćete priliku posjetiti širu okolinu Stoca, Mostar, Grabovicu, Bradinu, Prebilovce, Čavkaricu i druga mjesta, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja.

Iskusite jedan drugačiji pristup izučavanju procesa suočavanja sa prošlošću kroz pogled i priču onih koji su zločine preživjeli ili onih koji sjećanje na zločin nose preko priča prenošenih sa generacije na generaciju. Propitujte ovakav pristup, istražujte i saznajte više o događajima iz bliže i dalje historije koji danas oblikuju odnose u našem društvu.

Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati putem telefona na broj 033 860 667 ili putem e-maila na [email protected]

Škola se realizuje uz podršku CCFD – Terre Solidaire.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments