POZIV ZA KOMPANIJE I USTANOVE – Postanite dio programa Zdravo radno okruženje za sve!

14 maj
Rok prijave 30.05.2023

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE poziva sve zainteresovane kompanije i ustanove iz Kantona Sarajevo koje brinu o zdravlju svojih zaposlenih, njihovoj sigurnosti i žele unaprijediti radnu atmosferu da se uključe u program Zdravo radno okruženje za sve!

Korištenje sredstava ovisnosti od strane zaposlenih (alkohol i druge psihoaktivne supstance) dovode do čestih bolovanja, odsustava ali i do nesreća na radu i otkaza.

Zdravo radno okruženje za sve! je preventivni program unapređenja zdravlja, zasnovan na naučnim dokazima učinkovitosti, kreiran u skladu s evropskim standardima kvalitete. Program se već mnogo godina provodi u drugim evropskim zemljama (Austrija, Njemačka), a Udruženje NARKO-NE po prvi put započinje implementaciju programa u Bosni i Hercegovini.

Šta kompanija dobiva učešćem u programu?

  • Zdrave i sigurne uslove rada
  • Povećanu produktivnost i smanjenje troškova
  • Pozitivan imidž
  • Bolju radnu atmosferu

Struktura Programa:

  • formiranje Upravljačke grupe kompanije/ustanove koja će provesti Program i održavanje tri sastanka s voditeljima Programa,
  • obuka za zaposlenike i zaposlenice o prevenciji ovisnosti na radnom mjestu (1,5 dan),
  • informisanje i obuka pripravnika/pripravnica (po potrebi).

Kompaniji/ustanovi koja bude provodila Program bit će osiguran informativno-edukativni materijal (priručnik za rad i provođenje programa), te kontinuirano savjetovanje i monitoring kroz minimalno četiri sastanka od strane eksternog stručnjaka/stručnjakinje.

Koji su kriteriji za učešće u Programu?

  • Da kompanija/ustanova obavlja djelatnost na području Kantona Sarajevo
  • Da kompanija/ustanova ima minimalno 30 zaposlenih zajedno s Upravom
  • Spremnost zaposlenih na učešće u Programu

Cjelokupan Program u trajanju od godinu dana besplatan je za tri kompanije/ustanove koje prođu selekciju. Svi zainteresovani trebaju popuniti online prijavu dostupnu na ovom linku. Kompanije/ustanove koje ne budu odabrane imat će priliku za provođenje Programa naredne godine.

Rok za prijavu je do 30. 5. 2023. Program traje od 15. 6. 2023. do 15. 6. 2024. Dinamika implementacije bit će dogovorena s poslodavcima.

Kontakt osoba za provođenje Programa je Ileana Šnur-Muratagić, Stručna saradnica na programima prevencije ovisnosti u radnom okruženju u Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE.

Email: [email protected]

Tel.: 061 663 410

(Visited 13 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments