Poziv subjektima za prijavu na Digitalnu platformu ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH

6 jul

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predstavilo unaprijeđenu verziju internetske aplikacije “Digitalna platforma ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine“.

Putem ove online platforme, rad sjedišta i diplomatsko-konzularnih predstavništava Ministarstva vanjskih poslova BiH iz domena ekonomske diplomatije postaje transparentniji i dostupniji svim zainteresovanim stranama, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

“Namjena platforme je da se ubrza razmjena i dijelјenje informacija, te otvore nove mogućnosti komunikacije sjedišta i DKP mreže putem instrukcija i obrazaca na online aplikaciji. Otvoren je dodatni prostor kompanijama i institucijama da se obrate Ministarstvu vanjskih poslova BiH svojim upitima i zahtjevima.” – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Platforma je razvijena uz finansijsku i tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta “Digitalna transformacija u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini”.

Digitalna platforma ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH ima za cilj jačanje saradnje i bržu razmjenu informacija između sjedišta MVP BiH i DKP BiH u području ekonomske diplomatije. Platforma je inicijalno osmišljena kao podrška jačanju međunarodne ekonomske saradnje i inostranoj promociji bh. proizvoda i usluga, uz poticanje i promociju direktnih stranih ulaganja u BiH.

Putem platforme omogućen je pristup informacijama o ekonomskim profilima zemalja, podacima o diplomatskim predstavništvima BiH, uključujući i informacije o počasnim konzulima BiH u inostranstvu, poslovnim klubovima i klubovima dijaspore. U  kontinuitetu će biti objavljivane nove informacije o izvoznim prilikama za koje DKP BiH imaju saznanja, kao i novosti, članci, najave poslovnih događaja, sajmova, foruma i konferencija iz domena ekonomske diplomatije u zemlјama u kojima predstavljaju BiH, ali i o događajima koji se organizuju u našoj zemlji.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresovane strane, u prvom redu kompanije, ali i sve institucije, organizacije, komore i poslovne asocijacije, da se registruju na platformi i da iskoriste ovaj digitalni alat i sve njegove prednosti u vidu dostupnosti ekonomskih informacija o našoj zemlјi i ostalim zemlјama u svijetu sa kojima Bosna i Hercegovina ima diplomatske odnose.” – istaknuto je iz Odjela za ekonomsku diplomatiju.

Aplikacija kojom se Ministarstvo vanjskih poslova BiH stavlja još jače u službu privrednog napretka naše države dostupna je online, putem linka:
https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments