Poziv omladinskim udruženjima za saradnju na projektima Dijaloga “Veterani i mladi”

1 nov

Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini “Pravi požar” poziva omladinska i druga udruženja u zemlji i regionu na saradnju.

Ukoliko želite da članovi i članice vaše organizacije, institucije ili udruženja građana učestvuju u Dijalogu “Veterani i mladi”, koje u gradovima širom BiH organizuje Udruženje “Pravi požar” u okviru programa Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva (KUVI),kontaktirajte nas.

Udruženje “Pravi požar” od svog osnivanja 2011. godine u Derventi održalo je 90 dijaloških radionica podstičući izgradnju društva mira u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo radu sa mladima, veteranima, ženama i drugim kategorijama stanovništva koje su na neki način ili žrtve ili osjećaju posljedice rata. Članovi i članicenašeg dobrovoljnog, nevladinog, nestranačkog i neprofitnog udruženja su veterani obučeni za provođenje programa, a sa njima sve vrijeme rade stručni saradnici psiholozi/ginje-facilitatori/ke.

U okviru dijaloga koje organizujemo, aktivno radimo na uključivanju ratnih veterana i članova i članica njihovih porodica u razvoj društva. Naši modeli rada kombinovani od znanja i iskustva nude novi način rada i drugačiji pristup  pojedinim ciljnim grupama. Ovaj model zasniva se na otvaranju dijaloga između veterana i mladih. Kao takav, on je primjenjiv u praksi u radu sa neformalnim i formalnim omladinskim udruženjima ili omladinskim grupama, savjetima učenika, navijačkim grupama itd.

Među ciljevima KUVI programa su: upotreba veteranskih iskustava s ciljem prevencije nasilja, otvaranje dijaloga i izgradnje mira, razumijevanje ratne traume i njenih posljedica na pojedinca/ku, porodicu i društvo, razbijanje predrasuda o ratnim veteranima i mladima, davanje kredibiliteta ratnim veteranima i njihovom ratnom iskustvu u društvu, prikaz stvarne slike rata kroz ličnu perspektivu, upotreba veteranskog iskustva u razumijevanju neprijatelja te kritički pogled veterana prema ratu i nasilju.

Kontakt podaci:

Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u Bosni i Hercegovini “Pravipožar”

Adresa: Nikole Tesle 1

74400 Derventa

Tel: +387 65 333 224

E-mail: [email protected]

Web: www.pravipozar.org.ba

Facebook / Instagram

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Visited 100 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments