Poziv na trening „Zaštita od represivnih mjera – prava i sigurnost novinara i aktivista“

14 mar
Rok prijave 19.03.2024

Transparency International u Bosni i Hercegovini organizuje trening pod nazivom „Zaštita od represivnih mjera – prava i sigurnost novinara i aktivista“, koji će se održati 21. marta 2024. godine u Bijeljini u hotelu Drina sa početkom u 10:00 časova.

Cilj treninga je informisati novinare i aktiviste o izazovima nastalim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske i obučiti, te dati praktične savjete na koji način da se zaštite od krivičnog progona, uz smjernice za izvještavanje i objavljivanje, kao i dati upute o pravima u krivičnom procesu i pred nadležnim organima. Kroz obuke će biti adresirana pitanja opštih pravila izvještavanja, normi i kodeksa, zatim specifične smjernice u vezi sa novim krivičnim djelima propisanim Krivičnim zakonikom Republike Srpske – kakvu implikaciju imaju u praksi, koji su to mehanizmi prevencije i pristupi u objavljivanju informacija i izvještavanju kako bi se zaštitili od krivičnog procesuiranja, a zadržali objektivnost, relevantnost i profesionalnost u izvještavanju.

Pored toga, posebna pažnja biće posvećena pravima u krivičnom procesu, ukoliko dođu u
situaciju da budu predmet krivičnog procesa, prema različitim fazama postupka i praktičnim savjetima, kako bi se adekvatno zaštitili. Specifičan segment obuka biće posvećen sigurnosnim mjerama i zaštiti novinara/medija, aktivista/NVO od napada.

Poseban dio obuka biće iskorišten za informisanje učesnika o mehanizmima pružanja pravne pomoći, kontaktima putem kojih mogu potražiti pravnu pomoć, koju vrstu pravne pomoći imaju na raspolaganju, u kojem trenutku i na koji način je potražiti i sl.
Napominjemo da je obuka namijenjena za učesnike koji dolaze iz trebinjske regije i okoline, s obzirom da će istovjetne obuke biti održane i u drugim regijama Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

Koristimo ovu priliku da Vas pozovemo da učestvujete na treningu, te Vas ljubazno molimo da Vaše učešće prijavite najkasnije do 19.03.2024. godine na e-mail adresu:
[email protected] ili na broj telefona 066/912-126. Kontakt osoba je Danijela Kolundzija.

U nadi da ćete se odazvati našem pozivu, srdačno Vas pozdravljamo. Transparency International u Bosni i Hercegovini

(Visited 42 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments