Poziv na testiranje za YES stipendiju: Otvoreno za učenike prvih i drugih razreda srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine

27 sep
Rok prijave 01.11.2021

 

Testiranje za besplatan odlazak u SAD putem YES programa sada otvoreno. YES program omogućuje srednjoškolcima iz cijele BiH da provedu jednu školsku godinu BESPLATNO u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zainteresirani učenici trebaju da do 1. novembra 2021. godine posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi se registrovali za testiranje.

Više o stipendiji:

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES)je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2022-23. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su ove školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u BiH i koji su rođeni između 1. januara 2005. godine i 15. jula 2007. godine. Programska brošura sa više detalja se nalazi u prilogu maila.

YES je u  potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Education). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima gdje pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

Još jednom, testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2005. do 15.7.2007. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

**Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2004. godine i 15. jula, 2007. godine.**

Prilozi

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments