Poziv na testiranje za YES stipendiju: Otvoreno za učenike prvih i drugih razreda srednje škole iz cijele BiH

11 sep

Testiranje za besplatan odlazak u SAD putem YES programa je sada otvoreno. YES program omogućuje srednjoškolcima iz cijele BiH da provedu jednu školsku godinu BESPLATNO u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zainteresovani učenici trebaju da do 15. oktobra/listopada 2020. godine posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi se registrovali za testiranje.

 

 

 

 

 

 

Više o stipendiji:

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2021-22. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su ove školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole i koji su rođeni između 1. januara 2004. godine i 15. jula 2006. godine. Programska brošura se može vidjeti ovdje.

YES je u  potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Education). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima gdje pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

Još jednom, testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2004. do 15.7.2006. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

**Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2003. godine i 15. jula, 2006. godine.**Zamolila bih Vas da objavite informacije o testiranju u Vašim medijima i sa Vašim kontaktima kako bi što veći broj učenika dobio priliku za ovu stipendiju.

Također, u utorak 15. septembra/rujna 2020. godine sa početkom u 14h, American Councils ured zajedno sa EducationUSA u BiH održat će ONLINE LIVE prezentaciju o YES programu kao i o programima koje EducationUSA implementira.

Za pristup Zoom linku za gore navedeni event, molimo da se registrujete na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf8R-jVkeh52aPgah0zkCX4b_t7nmpRJvVFX8wTxIaBpoRFCg/viewform?usp=sf_link

Za više informacija, slobodno se javite na e-mail adresu ili broj telefona 033-838-262 od 10-17h radnim danima.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments