Poziv na Okrugli sto/info sesiju

9 mar

Pozivamo vas na Okrugli sto/info-sesiju sa ciljem promocije projekta: „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ , koji će se održati u srijedu, 10. marta 2021. godine u Tržnom centru „Dramar“ Tuzla.

Projekat realizuju Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo a implementira se u periodu od oktobra 2020. godine do septembra 2022. godine.

Pored smanjenih mogućnosti za ostvarivanje prava u svim sferama života, osobe s invaliditetom su u većem riziku i češće su izložene seksualnom i rodno zasnovanom nasilju. Zbog nepostojanja uslova da osobe s invaliditetom često prepoznaju i reaguju na nasilje, prepoznata je potreba da se ovim projektom utiče na to da se svi članovi zajednice svojim doprinosom uključe u definisanje adekvatnih rješenja u borbi protiv pojave nasilja nad osobama s invaliditetom.

Kako bi se šira javnost upoznala sa ovim projektom i njegovim ciljevima organizuje se Okrugli sto ključnih učesnika u projektu koji na direktan ili indirektan način mogu doprinijeti da se pitanje rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom efikasnije rješava u našem društvu.

Cilj Okruglog stola je upoznati nadležne institucije i relevantne organizacije sa projektom i ciljevima projekta, te iste motivisati na aktivnije učešće u rješavanju problema seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Na Okruglom stolu će se razgovarati o: trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini po pitanju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom, o mogućnostima izgradnje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom za odgovor na seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom i ostalim relevantnim pitanjima na ovu temu.

Na Okrugli sto su pozvani predstavnici 20 organizacija osoba sa invaliditetom iz Doboja i Tuzle.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“  koji je podržan od strane organizacije MyRight – Empowers people with disabilities i Radio Hjälpen iz Švedske.

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu, te se zahvaljujemo što svojim izvještavanjem doprinosite i pružate podršku u poboljšanju položaja i vidljivosti osoba s invaliditetom u zajednici.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments