Poziv na Konferenciju “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost” u Sarajevu

7 mar
Rok prijave 11.03.2019

Grupa građanki sa Ornelom Čolić kao project managericom u okviru IMEP projekta poozivaju Vas na konferenciju o temi “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”. Konferencija će se održati 12. marta 2019., u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu (Gazi Husrev-begova 46sa početkom u 10:00 časova.

Koliko puta ste čuli, vidjeli i pročitali o napadima na novinarke? Više od polovine verbalnih, fizičkih i sudskih tužbi se odnosi na novinarke i žene u novinarstvu. Kako i koliko podrške imaju i da li su podržane od strane kolega, Udruženja BHN i javnosti? Šta zakon kaže o tome i kakva je praksa u njihovoj zaštiti? Zašto baš žene budu u tolikoj mjeri izložene napadima i uvredama i tužbama? Koji su uzroci takvim napadima i kako to utiče na njihovu profesionalnost i rad uopšte? Šta odgovorni rade da bi se takva praksa spriječila?

Slušati ćete i pitati novinarke, žene u novinarstvu, Udruženja, “napadače” i govoriti o tome, aktualizirati probleme žena u novinarstvu putem okruglih stolova i klipova koji će javnost podsjetiti na težinu zadatak koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima, prijetnjama to one rade.

Snimit ćete mini intervjue sa ženama, novinarkama, koje su doživjele te napade, emitovat ćemo ih kao vijesti i skrenuti pažnju na sve vidove ugrožavanja njihovih sloboda i da li su dobile podršku novinarske zajednice baš kao i javnosti.

U prilogu se nalazi Agenda Konferencije: Agenda konferencije Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost.

Potrebno je da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do 11.03.2019. godine na email: [email protected] ili na [email protected].

(Visited 111 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments