Poziv mladima u KS da osnuju startap firme – U planu i pokretanje poslovnog inkubatora

6 jul

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je juče javni poziv za realizaciju programa podrške mladima u osnivanju startap poslovnih subjekata, a program se realizira u okviru godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede.

Ovogodišnji program podrazumijeva milion maraka za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM, od čega 18.000 KM grant za pokretanje vlastitog biznisa, te 3.600 KM za plaće i doprinose za prvih šest mjeseci poslovanja jednom uposlenom u novoosnovanom privrednom subjektu.

– U odnosu na prethodnu godinu napravili smo sve izmjene koje su se mogle uskladiti za Zakonom o poticaju male privrede, a to znači da smo relaksirali kriterij šifri djelatnosti i svi oni koji zbog ovog kriterija ranije nisu mogli aplicirati, sada to mogu. Osim toga, povećali smo iznos grant sredstava sa 15.000 na 18.000 KM i smanjili iznos vlastitog učešća sa 10 na 5 posto – izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je dodao i da je prethodne godine jedna od kočnica mladima prilikom prijave na ovaj program bilo i pisanje poslovnog plana, te su u Ministarstvu privrede osigurali i mentorstvo za pripremu poslovnog plana.

– U saradnji sa Startup studiom želimo omogućiti mladima edukaciju u oblasti pisanja poslovnog plana i raduje me što smo to ove godine uspjeli dogovoriti. Nama je važna saradnja sa svima koji mogu doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i uvijek smo spremni na saradnju. Činimo sve da do kraja ove godine uspostavimo poslovni inkubator koji će biti u nadležnosti Ministarstva privrede i koji će biti naša baza iz koje ćemo raditi na podršci razvoja poduzetništva i ukupnog poslovnog ambijenta na području našeg kantona – dodao je ministar Delić.

Javni poziv objavljen je na veb stranici Ministarstva privrede na linku i otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Promocija i druženje mladih planirani su za 12. juli 2022. godine u Startup studiju u Sarajevo s početkom u 16:30 sati. Prijave su moguće na linku.

ba.ekapija.com

(Visited 144 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments