Poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju za podnošenje projekata u ciklusu 2024/25.

27 apr

Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču, Republika Austrija, objavila je informaciju o početku pripreme novog Programa tehničke saradnje za period 2024-2025. godina. Navedenim Programom saradnje, IAEA će podržati zemlje članice kroz odobravanje projekata nacionalnog, regionalnog i interregionalnog karaktera.

Program sadrži pregled procesa razvoja novih projekata, smjernice i kriterijume koje moraju ispunjavati svi projekti podnijeti za gore navedeni period vremena, kao i vremenski period za njihovo planiranje, podnošenje, evaluaciju i odobrenje. Nacionalni projekti su kategorija koja se bazira na identifikovanim potrebama zemalja članica (u skladu sa djelatnošću IAEA) i moraju imati svoje uporište u Okvirnom programu za zemlju (Country Programme Framework-CPF). Podsjetimo da su u slučaju Crne Gore definisane sljedeće prioritetne oblasti: nuklearne nauke i aplikacije, održivi razvoj i životna sredina, zdravlje ljudi, zaštita od zračenja, nuklearna bezbjednost i sigurnost i razvoj ljudskih resursa.

Prema važećoj proceduri, institucija koja rukovodi nacionalnim projektom, u obavezi je da obezbijedi finansijsko učešće koje se kreće na nivou 5% od vrijednosti projekta, a u slučaju nabavke veće opreme, potrebno je obezbijediti dodatna sredstva (visina sredstava je predmet pregovora sa IAEA).

Regionalni projekti, sa druge strane, moraju biti bazirani na odgovarajućim strategijama i planovima za konkretni region i moraju odslikavati zajedničke potrebe zemalja članica IAEA iz navedenog regiona. Interregionalni projekti u svojoj osnovi pružaju podršku zemljama članicama kroz organizaciju konferencija, seminara i radionica za odgovarajuće prioritetne oblasti.

Prema standardnim procedurama Agencije, a u cilju pomoći zemljama članicama u dijelu pripreme i finalizacije projekata, Međunarodna agencija za atomsku energiju pruža odgovarajuću ekspertsku podršku kao i podršku kroz organizovanje treninga za članove projektnih timova.

Vodič za pripremu projekata u ciklusu 2024-2025, sa vremenskom dinamikom aktivnosti, možete preuzeti u nastavku.

Dokumenti:

https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_10/objava_136133/fajlovi/22-00210e-2-guidelines.pdf

(Visited 25 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments