Politike svakodnevnice: Modul 3 – Žene i društvo

7 mar
Rok prijave 18.03.2020

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena je u septembru 2019. godine pokrenulo obrazovni program pod imenom Politike svakodnevnice, posvećen kritičkom, feminističkom, teorijskom i praktičnom ispitivanju izazova savremenog društva i svakodnevnog života. Program čine četiri povezana modula: Grad i priroda; Rad i Odmor; Žene i društvo; Politika i Umjetnost.

Ovim putem vas pozivamo da se prijavite na treći modul pod nazivom “Žene i društvo”, u sklopu kojeg ćemo žensko pitanje postaviti u čitavoj njegovoj složenosti. Baviti ćemo se istorijski postignućima ženskog pokreta, savremenim praksama feminističkog organiziranja i pozicioniranja, feminističkom kritikom odnosa dominacije i eksploatacije, reprezentacijom žena u prostoru grada, te izazovima s kojima se suočavaju žene koje se bave politikom u svojim lokalnim zajednicama.

Poziv je otvoren do srijede, 18.03.2020. godine.

Patrijarhalna norma je više milenija bila preovlađujuća društvena norma u gotovo svim društvima. Feministička kritika razvijana u toku 20. stoljeća naučila nas je da svako društveno pitanje ima i svoju žensku dimenziju, ali i da je patrijarhat izrazito otporna ideologija djelatna u svim društvima bez obzira na etničku, klasnu ili kulturnu strukturu. Iako je dominacija u posljednja dva stoljeća višestruko kritikovana, još uvijek smo daleko od situacije u kojoj možemo govoriti o njenom prevazilaženju. I dok je velika većina društava ozakonila formalnu zakonsku jednakost žena i muškaraca, prije svega kao ishod organizovane borbe žena, nejednak tretman i podređen položaj još uvijek su prisutni na raznim nivoima i u različitim društvenim arenama. Osim toga, na krilima uspona moderne konzervativne desnice, svjedočimo zabrinjavajućim političkim procesima koji nastoje dovesti u pitanje postignuća ove borbe i iznova legitimirati patrijarhalnu normu. Iskustvo naših prostora, posebno nakon 1945. godine, predstavlja jednu sasvim posebnu epizodu tokom koje je definitivno žensko oslobađanje bilo snažno nagoviješteno da bi jednako snažno bilo gurnuto u stranu i podređeno drugim društvenim pitanjima. Zbog toga je ono posebno važno i neizbježno za svaku feminističku refleksiju o silama koje i dan-danas oblikuju sudbinu polovice čovječanstva.

Ovo su neke od tema koje će biti tretirane tokom 3 dana modula. U fokusu će biti analiza postignuća ženskog organizovanja u 20. stoljeću, različite dimenzije ženskog pitanja i njihove artikulacije u evropskom kontektu, te savremeni trendovi i izazovi koje oni postavljaju pred feminističku teoriju i praksu u 21. stoljeću. O njima će govoriti Biljana Kašić, Vera Katz, Jelena Višnjić, Tahira Mika Tibold, Boriša Mraović i Danijela Dugandžić.

Program je namijenjen kritički i društveno-politički angažiranim osobama, ali i svima onima koje, kao i nas, zanimaju odgovori na goruća pitanja s kojima se čovječanstvo i pojedinačna društva danas suočavaju.

*Zbog ograničenog broja mjesta, od učesnika i učesnica se očekuje pristustvo na svim predavanjima. Troškovi prevoza i smještaja nisu pokriveni.

Prijavite se ovdje

(Visited 129 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments