Poetski natječaj portala „Očaravanje“ 2019

18 feb
Rok prijave 28.02.2019

Portal „Očaravanje“raspisuje međunarodni Natječaj za tiskanje zbornika najljepših  gazela. Stigla je s Istoka, elegantna i lijepa, pomalo elegična. U Europu su je uveli njemački romantičari, a u Hrvatsku pjesnik Stanko Vraz.   Po našim saznanjima od 19. stoljeća na ovim prostorima nitko do danas nije izdao ni jedan zbornik gazela, pjesama čiji oblik spontano naglašava osjećaj pjesnika, a najčešće ljubav. Zato ovaj projekt smatramo posebno  vrijednim.

Za one koji nisu sigurni kako treba pisati gazele ovdje je primjer – dio pjesme Stanka Vraza „Ždral putuje k toplom jugu“.

Ždral putuje k toplom jugu  u jeseni,

A meni je put sjevera u jeseni.

Pastijer čuva po planini krotka stada

Pa se pojuć vraća kući u jeseni.

Vrtlar kupi plod svog znoja, zlatne breskve

I jabuka rumen voće, u jeseni…

Dakle, zadnje riječi u prva dva stiha moraju se poklapati, a zatim se poklapaju zadnje riječi svakog parnog stiha.

Natjecatelji mogu poslati do tri gazele, koje smiju prethodno biti objavljene u elektroničkom obliku. Objavljene pjesme ne honoriramo, autoru ne šaljemo besplatan primjerak knjige, ali ni ne naplaćujemo uvrštenje u zbornik. Objavljeni autor ima pravo prenositi svoje, u zborniku  objavljene pjesme.

  • Svaka pjesma mora imati naslov.
  • Ne smije biti duža od 32 retka.
  • Treba imati sve dijakritičke znakove i biti pisana Times New Roman oblikom u fontu 12.
  • Fotografiju autora treba dostaviti u posebnom privitku.
  • Slanjem pjesme na natječaj autor pristaje na njezino lektoriranje
  • Ime, prezime i kratku biografiju od desetak redaka treba napisati u istom dokumentu ispod pjesama te poslati kao poseban privitak.
  • U zbornik će biti uvrštene pjesme kojima najmanje tri člana Povjerenstva daju svoj glas. Tri najbolja autora nagradit ćemo jednim primjerkom zbornika i jednom knjigom gazela F. G. Lorce.

Pjesme treba poslati najkasnije do 28. 02. 2019. na mail [email protected]

(Visited 168 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments