Podsticaji za preduzetničke zone i privrednike u FBiH – Prijave na javni poziv do 12. maja

7 maj

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2023. godinu. Na dva programa koji se odnose na izgradnju poduzetničkih zona te izradu dokumentacije za uspostavu poduzetničkih zona mogu se prijaviti samo općine i gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pored ta dva programa, još su tri koja se odnose za poticaje privatnim gospodarskim subjektima. Riječ je o poticaju za razvoj obrta i srodnih djelatnosti, poticaj novoosnovanim subjektima male privrede, te o poticaju za jačanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća.

Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti

Kroz ovaj program potiče se razvoj obrta i srodnih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova nabavke opreme potrebne za proširenje i osuvrememjivanje poslovanja, kao i pružanje mentoring usluga s ciljem unapređenja obrtništva odnosno povećanja kvaliteta proizvoda i rasta zaposlenosti. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je 750.000 KM.

Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede

Kroz ovaj program podržava se održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede. Kroz projekt će se realizirati subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala te pružanje mentoring usluga. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je 1 mil KM.

Jačanje konkurentnosti MSP-a

Ovaj program potiče jačanje konkurentnosti i poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih mikro, malih i srednjih poduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete, cirkularne ekonomije i poboljšanje energetske efikasnosti u skladu s tranzicijom k zelenoj i digitalnoj ekonomiji. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekat je 2,7 mil KM.

Prijave

Prijave se dostavljaju zaključno s petkom 12. svibnja (maja), odnosno prihvatit će se prijave koje imaju poštanski pečat najkasnije sa navedenim datumom. Sve više o ovom javnom pozivu možete pogledati i provjeriti na internetskoj stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

ba.ekapija.com

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments