Počinje 48. Međunarodno takmičenje mladih u pisanju pisama

31 mar
Rok prijave 05.04.2019

Organizatori takmičenja za Bosnu i Hercegovinu su „JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, Pošte Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar. Osim pobjedničkog pisma, koje će biti izabrano da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju, Stručni žiri će i ove godine izabrati još devet autora najboljih pisama za nagrade, kao i autora najkreativnijeg pisma.

Pozivamo sve osnovne škole u BiH da uzmu učešće u ovom značajnom takmičenju koje se godinama provodi u našoj državi, u organizaciji tri bh. javna poštanska operatera.
U nastavku objavljujemo Propozicije takmičenja koje je propisao UPU, a koje svi učesnici takmičenja trebaju ispoštovati:

Prepozicije:

 1. Tema: Svjetski poštanski savez je za 48. Međunarodno takmičenje odabrao temu: „Napiši pismo o svom junaku”.
 2.  Učestvuju: mladi ljudi do 15 godina starosti.
 3.  Sadržaj pisma: originalni rad dužine od 500 do 1000 riječi.
 4.  Pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljatelja i primatelja, početni i završni pozdrav, kao i odgovarajući potpis na kraju).
 5.  Uz rukopisom napisano pismo potrebno je dostaviti i njegov elektronski prepis urađen na kompjuteru ili pisaćoj mašini.
 6.  Obavezno je uz pismo dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime učenika, datum rođenja, adresu stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, broj riječi u pismu, naziv i adresu škole, brojeve telefona učenika i škole.
 7. Datum zatvaranja takmičenja: 05.04.2019. godine
 8.  Pismo s naznakom „Takmičenje u pisanju pisama” treba poslati na jednu od adresa:
 • HRVATSKA POŠTA d.o.o. MOSTAR
  Ured marketinga i korporativnih komunikacija
  Tvrtka Miloša b.b.
  88000 Mostar
 • JP BH POŠTA d.o.o.Sarajevo
  Služba marketinga
  Obala Kulina bana 8
  71000 Sarajevo
 • POŠTE SRPSKE a.d. Banja Luka
  Služba za marketing
  Kralja Petra I Karađorđevića 93
  78000 Banja Luka

9. Svi učenici osnovnih škola u BiH, starosti do 15 godina, imaju pravo učešća na takmičenju. Ukoliko škole prethodno naprave selekciju pisama, molimo da u jednoj koverti ne šalju više od tri pisma.

10. Pisma koja nisu u skladu s propozicijama takmičenja neće biti uzeta u obzir.

 • Stručni žiri će odabrati predstavnika BiH na Međunarodnom takmičenju mladih u pisanju pisama i izdvojiti za posebne pohvale i nagrade još najmanje deset radova.
 • Troje prvoplasiranih učenika bit će nagrađeni novčanim nagradama i tablet računarima, a njihovi nastavnici maternjeg jezika bit će nagrađeni novčanim nagradama. Autori radova od četvrtog do desetog mjesta, također će biti nagrađeni prigodnim poklonima.
 • Svi autori odabranih radova dobit će zbirke maraka sva tri poštanska operatera u BiH. Tu su i nagrade iznenađenja, kao i posebna nagrada za najkreativniji rad.
 • Imena nagrađenih učenika bit će objavljena u medijima, a pobjedničko pismo bit će objavljeno na web stranicama poštanskih operatera u BiH.
 • Nagrade na državnom noviou bit će uručene na prigodnoj svečanosti u Mostaru, u septembru ili oktobru 2019. godine.
 • Sva pobjednička pisma na državnom nivou Svjetska poštanska unija će poslati stručnom žiriju, koji će izabrati tri najbolja rada za zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, i još najviše pet pisama za posebne pohvale i nagrade.

Kontakt osobe:

Više informacija ovdje.

(Visited 197 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments