Počelo veliko foto takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2022”

19 okt

Međunarodno fotografsko takmičenje “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2022” počelo je danas i trajat će do 15. novembra. U okviru takmičenja stručni žiri izabrat će 10 pobjedničkih fotografija na teme: “Kraška polja i voda” i “Divlje životinje kraških polja”.

Za svaku temu biće odabrano po pet najboljih fotografija čiji će autori biti nagrađeni novčanim nagradama u bruto iznosu, za 1. mjesto – 600 KM, 2. mjesto – 400 KM, 3. mjesto – 200 KM, 4. i 5. mjesto po 100 KM.

Pored toga, sve pobjedničke fotografije će biti predstavljene na izložbama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu tokom 2024-2025., saopćeno je iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

– Druga i treća decenija XXI vijeka se bez ikakve sumnje mogu nazvati erom pametnih telefona koji uz brojne aplikacije nude i mogućnost pravljenja izuzetno kvalitetnih fotografija, a, sa druge strane, i profesionalna oprema nam postaje sve pristupačnija. Stoga nimalo ne čudi što se novi kvalitetni fotografi prirode javljaju “kao pečurke poslije kiše”. I to nas posebno raduje. Novi foto konkurs koji pokreće Ornitološko društvo “Naše ptice” najbolji je način da fotografi prirode predstave svoj rad širem auditorijumu, i da tako ujedno doprinesu i poznavanju i promociji prirodnih ljepota naših kraških polja, njihove raznovrsnosti, hidrološkog sistema, i izvanredno bogatog životinjskog svijeta. Pozivamo sve amaterske i profesionalne fotografe prirode da posjete neko od preko 50 kraških polja u Bosni i Hercegovini i svoje radove dostave na naš foto konkurs. Sa velikim nestrpljenjem čekamo vaše fotografije! – poručio je Goran Topić, menadžer projekta ispred Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Foto konkurs “Kraška polja Bosne i Hercegovine” održava se drugi put zaredom i, kako kažu organizatori iz Ornitološkog društva Naše ptice, ima tendenciju da postane tradicionalan.

– Prošle godine su se pozivu za učešće na foto konkursu odazvala 52 autora, od čega je bilo sedam inostranih. Prispelo nam je više od 370 fotografija nastalih na 23 kraška polja u Bosni i Hercegovini. Dvadeset najuspešnijih radova predstavljeno je na izložbama u Blagaju, Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Bosanskom Grahovu, Crnom Lugu i u Vizitorskom centru Pecka, gde se fotografije još uvek mogu pogledati. Zbog velikog interesovanja kako fotografa, tako i publike odlučili smo da foto takmičenje organizujemo i ove, ali i sledeće godine – pojasnila je Biljana Topić, koordinator projekta ispred “Naših ptica”.

Foto takmičenje se organizuje u okviru projekta “Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini” koji implementiraju Ornitološko društvo “Naše ptice”, EuroNatur i Centar za životnu sredinu, a finansira DIMFE inicijativa.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments