OTVORENJE IZLOŽBE “PAZI SNAJPER!” U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

17 nov

U četvrtak, 18.11.2021. godine, će u Historijskom muzeju BiH biti  otvorena izložba “Pazi snajper!” – otvorenje će biti upriličeno u  19:00 sati. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja Paula Lowa,  fotografa koji je za vrijeme opsade Sarajeva napravio značajan  doprinos dokumentiranju rata.

“Snajperska aleja” je jedan od zloglasnih termina opsade Sarajeva  1992.-1995. Epicentar te zone je u neposrednoj blizini Historijskog  muzeja BiH. Zona ulice Zmaja od Bosne, preko Zemaljskog muzeja BiH do  zgrade Parlamentarne skupštine je bila pod stalnim nadzorom  snajperskih gnijezda smještenih u neboderima na Grbavici – a rijeka  Miljacka je u toj zoni bila linija razgraničenja. Ova izložba  historiografski i geografski dekonstruiše “snajpersku aleju” kroz  široku lepezu muzeološkog diskursa: kroz 3D model (Projekt V  Arhitektura), izvještaje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu  Jugoslaviju, izjave očevidaca. Fotografi Ron Haviv, Rikard Larma, Paul  Lowe, Enric Marti i Gervasio Sanchez kroz objektiv bilježe scene  “snajperske aleje”, koje su predstavljene na izložbi. Izložbu čini i  multimedijalna instalacija Paula Lowea, te umjetnički radovi domaćih i  međunarodnih umjetnika (Adela Jušić i Paul Coldwell). U “snajperskoj  aleji” je 18.11.1994. godine ubijen sedmogodišnji dječak Nermin  Divović– zbog toga će izložba biti otvorena na godišnjicu Nerminovog  stradanja.

Trevor Gibson, UN oficir, koji je bio svjedok Nerminovog ubistva će  donirati Historijskom muzeju BiH uniformu koju je nosio tokom boravka  u opkoljenom Sarajevu. Pored toga, Trevor Gibson će organizirati  aukciju memoriabilija iz filma “Scream for me Sarajevo”, koji govori o  posjeti Brucea Dickinsona opkoljenom Sarajevu i kulturološkom otporu  grada u vremenu destrukcije. Novac prikupljen aukcijom će biti doniran  Historijskom muzeju BiH.

Istraživanje i produkcija izložbe je podržana kroz grant Balkan  Investigative Reporting Network (BIRN). Izložbu su podržali  Photography and the Archive Research Centre, University of the Arts  London i Fondacija VII.

Otvorenje izložbe će se odvijati u skladu sa epidemiološkim  preporukama. Dobro došli/e!

(Visited 72 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments