Otvoreni poziv za rezidencije za književne prevodioce u 2021. godini – Translation in motion

28 feb
Rok prijave 30.04.2021

Udruženje KROKODIL poziva književne prevodioce koji prevode sa bilo koje varijante zajedničkog jezika (BCHS) na neki od jezika država Evropske Unije da se prijave za jednomjesečni rezidencijalni boravak u Beogradu u okviru projekta Translation in Motion koji je podržala Evropska Unija putem programa Kreativna Evropa za Zapadni Balkan.

Rok za prijave: 30. april 2021. godine

Projekat Translation in Motion za cilj ima povećanje i bogaćenje produkcije prevoda savremene evropske književnosti, a naročito između jezika zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske Unije.

Prepoznajući važnost uticaja i motivacije književnih prevodilaca u ulozi ambasadora kulturnog dijaloga, ovaj program im omogućuje međunarodnu mobilnost i profesionalni razvoj.

Rezidencijalni boravci prevodiocima pružaju priliku za fokusiran kreativni rad na književnom prevodu u okruženju jezika sa kog prevode. Osim toga, oni olakšavaju i istraživanje neophodno za rad na prevodu i omogućavaju umrežavanje sa lokalnim književnim organizacijama i izdavačima, kao i predstavljanje prevodioca i njegovog ili njenog rada lokalnoj publici.

Ko može da se prijavi?

Književni prevodioci koji prevode sa zajedničkog jezika na jezike zemalja Evropske Unije i državljani su Evropske Unije.

Opšti uslovi

Tokom rezidencijalnog boravka od prevodilaca se očekuje da intenzivno rade na projektu književnog prevoda sa kojim su se prijavili na program, da učestvuju u događajima i aktivnostima koje organizuje Udruženje KROKODIL i da sarađuju sa drugim kolegama i korisnicima ovog rezidencijalnog programa.

Korisnicima ovog rezidencijalnog programa je obezbjeđen smještaj i pokriveni putni troškovi u iznosu do 300EUR, a dobijaju i stipendiju u bruto iznosu od 1000EUR.

Proces prijave i selekcije kandidata

Prijave za rezidencijalne boravke koji će biti realizovani od juna do decembra 2021. godine neophodno je poslati najkasnije do 30. aprila 2021. godine.

Prilikom prijave kandidati treba da pošalju motivaciono pismo u kom navode zašto su zainteresovani za rezidencijalni boravak, kao i opis projekta na kojem bi radili i CV na email adresu [email protected].

Korisnike rezidencijalnog programa će odabrati članovi radne grupe projekta Translation in Motion, a rezultati će biti objavljeni do 17. maja 2021. godine.

Zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19 datumi svih rezidencijalnih boravaka su okvirni i zavise od protivepidemioloških mjera i potencijalnih zabrana međunarodnih putovanja, kao i lokalnih zabrana kretanja. Organizator rezidencijalnih boravaka obezbijedit će neophodne mjere zaštite protiv COVID-19 u skladu sa preporukama lokalne vlade.

(Visited 248 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments