Otvoreni atelje – Recite Melihi šta je na ‘srcu’?!

23 jun
‘Recite Melihi šta je na srcu’ je performativna izložba na koju su pozvani građani i građanke da se uključe i učestvuju, da s umjetnicom podijele i ispišu ono šta osjećaju, šta ih boli, okupira, smeta ili kako bi se u žargonu reklo ‘šta je na srcu’. Događaj je predviđen da bude otovoreni atelje na platou Histroijskog muzeja u trajanju od 15 dana, na kojoj će umjetnica zajedno sa posjetiteljima da izrađuje natpise i da javno izgovara potrebe pojedinaca, da bude glas onih koji se ne pitaju, koji nemaju prilike da kažu šta je to što njima kao pojedincima u društvu treba.

Pojedinac koji čini društvo je onaj koji ga oblikuje, koji određuje njegove vrijednosti, koji ga čini pojavnim. Performativan izložba je prilika da se čuje glas pojedinca, da se na svojevrstan način oslobodi svih onih misli što ga okupiraju i čine poteškoću. Samo izgovaranje teškoće ili problema ima svojevrsnu terapijsku moć, kao jedna vrsta oslobađanja stresa. Cilj izložbe je da pojedinac shvati da ima bitnu ulogu o oblikovanju društva. Možemo se pitati ‘kakav bi bio ovaj svijet kad bi pojedinac doista bio važan’? Koliko smo kao društvo zaista osjetljivi na potrebe pojedinca? Ne bi li stanje društva bilo bolje da pojedinac napreduje?! Da li je pojedinac svjestan odgovornosti za stanje društva u kojem živi?

___________________________________________________________________

Meliha Teparić, multimedialna umjetnica, povjesničarka umjetnosti i kustosica, koja živi i radi u Sarajevu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Doktorirala na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Zagrebu na Odsijeku povijestu umjetnosti. Od 2011. godine bavi se akademskim radom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) od 2007. godine. Dosada je ostvarila preko 70 kolektivnih izložbi u zmelji i inostranstvu, te 8 samostalnih izložbi. Kao kustosica ostvarila preko 40 izložbi, te je autorica nekoliko znastvenih članka.

(Visited 63 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments