Otvorene su prijave za YES program: Prijavite se za besplatan boravak u SAD-u

12 sep

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli narednu školsku 2024-25. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su tokom 2023/24. školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u BiH i koji su rođeni između 1. januara 2007. godine i 15. jula 2009. godine. Programska brošura se nalazi ovdje.

YES je u potpunosti finansiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi American Councils for International Education. Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima gdje pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Do sada je 183 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo u YES programu.

Testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2007. do 15.7.2009. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2006. godine i 15. jula, 2009. godine.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments