Otvorene prijave za Ljetnju školu ljudskih prava

20 jul
Rok prijave 24.07.2020

 

Otvorene prijave za Letnju školu ljudskih prava

Stanje demokratije i njenih institucija u Srbiji i svetu je u proteklih nekoliko godina veoma nestabilno, i sve je teže u potpunosti razumeti i suprotstaviti se faktorima koji su tome doprineli. Demonstracije i protesti proistekli iz građanskog nezadovoljstva koji se trenutno odvijaju u Srbiji (ali i u ostatku Evrope) su kompleksni, i obeležila su ih ograničenja građanskih sloboda i kršenja ljudskih prava. Građansko obrazovanje je od neizmerne važnosti za mlade ljude koji žele da razumeju i podstaknu demokratske procese u svojoj zajednici i državi.

S tim na umu, Inicijativa mladih za ljudska prava otvara Letnju školu ljudskih prava, koja će polaznicima dati teorijsko i praktično znanje o slobodi okupljanja, izražavanja i udruživanja u Srbiji i svetu, o tome kako se organizuje javni skup, obučiće polaznike da pišu pritužbe i zahteve Zaštitniku građana i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, kao i Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Cilj Letnje Škole Ljudskih Prava je da na jednom mestu okupi i obuči novu generaciju branitelja i braniteljki ljudskih prava, koji će stečeno znanje preneti na vršnjake i okolinu, i zajedno se boriti za bolje lokalne zajednice i građanske slobode.

Celokupan događaj će biti održan online na platformi Zoom, prema sledećem rasporedu:

Sloboda okupljanja, pravo na informacije od javnog značaja – 1. i 2. avgust, od 10h do 12:30h

Diskriminacija, sloboda udruživanja i zarobljena država – 5. i 6. avgust, od 10h do 12:30h

Zaštita podataka o ličnosti – 8. avgust, od 10h do 12:30h

Poziv je otvoren za aktiviste i aktivistkinje, novinare i novinarke, kao i studente i studentkinje političkih i pravnih nauka, koji imaju između 15 i 30 godina. Broj učesnika je ograničen, a rok za prijavu je 24. jul 2020. Prve informacije o učešću možete da očekujete 27. jula 2020. godine. Za dodatne informacije nam se možete obratiti na [email protected] ili na [email protected], odnosno na broj telefona 069 159 04 44.

Prijavu možete da podnesete OVDE.

Letnja škola ljudskih prava se realizuje uz finansijsku podršku Transition Promotion Program Češke Republike.

(Visited 365 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments