Otvoren konkurs za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2024.

31 maj
Rok prijave 13.06.2024

Otvoren je konkurs za “EU nagradu za istraživačko novinarstvo za 2024. godinu”, kojom će Evropska unija nagraditi najbolje priče nastale u Bosni i Hercegovini tokom prethodne kalendarske godine. Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu iznosi 10.000 eura, a priznanje se dodjeljuje u okviru projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“. Nagrada ima za cilj da prepozna i predstavi izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu i da poveća vidljivost kvalitetnih priča.

Nagrada se dodeljuje u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija) i Turskoj, a i ove godine se nagrađuju i najbolje regionalne priče.

Nagradni fond za nacionalna, kao i za regionalna priznanja iznosi 10.000 eura. U svakoj zemlji se dodeljuje prva, druga i treća nagrada za najbolje istraživačke priče godine, a iznosi nacionalnih i regionalnih nagrada su 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) eura.

Svaki kandidat može da nominuje svoj rad za nacionalnu i/ili regionalnu nagradu, a maksimalan broj prijava po kandidatu je tri. Posebnost ovogodišnjeg konkursa je to što članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da za regionalni konkurs predlažu priče koje smatraju relevantnim, čak i ako priča nije inicijalno nominovana za taj nivo konkursa.

Organizator nagrade je Thomson Media, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji medijskih sloboda na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. juni 2024. godine do ponoći po srednjoevropskom vremenu, a svi zainteresovani mogu da saznaju više detalja u vezi prijave na linku.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcij koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) – Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) – Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosova (BIRN Kosovo).

(Visited 50 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments