Otvoren konkurs za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije

12 maj
Rok prijave 08.06.2024

Ovaj konkurs otvoren je za sve autore i autorice koji imaju do 35 godina u trenutku objave konkursa, a pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku i još nisu objavili zbirku pjesama.

Rukopisi koji se šalju trebaju predstavljati dosljednu cjelinu, pogodnu za objavljivanje kao samostalne zbirke pjesama. Izuzev navedenog, obim zbirke nije relevantan kriterij.

Nagrade:

  • Prva nagrada: 500 eura, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama u partnerstvu za izdavačkom kućom Buybook iz Sarajeva;
  • Druga nagrada: 250 eura i
  • Treća nagrada: 150 eura

Rukopisi se dostavljaju isključivo elektronskim putem, u PDF formatu, putem obrasca objavljenog na web stranici: https://prijave.slovogorcina.ba/konkurs/ Pored rukopisa, u obrazac se unose osobni i kontakt podaci autora ili autorice.

Važno je napomenuti da lični podaci ne smiju biti navedeni u samom rukopisu.

Ako se takvi podaci pronađu u rukopisu, prijava će biti automatski diskvalificirana.
Potvrda uspješne prijave bit će poslana na e-mail adresu autora (molimo provjerite sve mape sandučića).

Rok za slanje rukopisa je 8. juni 2024. godine.

Pobjednike će odabrati stručni tročlani žiri imenovan od strane Upravnog odbora Festivala kulture “Slovo Gorčina”. Članovi žirija neće imati pristup ličnim podacima autora ili autorice.

Proglašenje pobjednika konkursa i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se 26. jula 2024. godine u sklopu festivala. Autori najboljih 10 rukopisa bit će pozvani kao gosti festivala te će sudjelovati u raznim književnim i drugim programima festivala, piše Mreža za izgradnju mira.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments