Općina Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu stipendija za školsku/akademsku 2019/20.

2 nov
Rok prijave 30.11.2019

Općina Stari Grad raspisala je konkurse za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2019/20. godini različitih kategorija. Svake godine Općina Stari Grad stipendira više od 300 učenika i studenata za što se izdvaja više od 310.000 KM iz općinskog budžeta.

U narednoj godini sredstva za stipendije bit će i viša s obzirom da će Općina Stari Grad početi stipendirati i nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola iz Starog Grada u cilju stimulisanja bavljenja sportom mladih ljudi.

Stipendije mogu dobiti članovi porodica boračke populacije iz Starog Grada koji su na redovnom školovanju, mlađi od 25 godina i čiji roditelj je najmanje jednu godinu proveo u redovima Armije RBiH. Uslov je i da primanja roditelja ne prelaze iznos dvije prosječne plate FBiH, da se ne stipendiraju iz drugih izvora i da ne obnavljaju godinu na fakultetu.

Općina Stari Grad svake godine stipendira i nadarene učenike i studente koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. I oni moraju imati prebivalište na području općine Stari Grad, a uslov je i postignuti uspjeh: učenici srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,80, a studenti fakulteta/akademija i pridruženih članica univerziteta sa najmanjom prosječnom ocjenom 9,00.

Kako bi se mladi ljudi motivirali za bavljenje tradicionalnim zanatima i deficitarnim zanimanjima, Općina već nekoliko godina nudi stipendije i ovim učenicima. Pravo učešća na Javnom pozivu imaju učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola, koji pohađaju obrazovanje koje traje tri godine, koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata – šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanat. Prošle godine stipendirano je sedam učenika deficitarnih zanimanja, te 104 nadarena učenika i studenta.

Ovaj Javni konkurs provodi općinska Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a otvoren je narednih 30 dana.

(Visited 170 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments