Općina Stari Grad objavila poziv za sufinansiranje poslovnih planova

16 dec
Rok prijave 23.12.2021

Petu godinu zaredom, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, u budžetu Općine Stari Grad planirana su sredstva kojim će se finansirati najbolji poslovni planovi, a sve s ciljem razvoja preduzetništva i zapošljavanja ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Za ovu namjenu proteklih godina iz općinskog budžeta izdvojeno je 156.000 KM. Općina Stari Grad je prepoznala važnost ovog projekta koji znatno utiče na povećanje zaposlenosti, te poboljšava kvalitet življenja i standard građana. Zahvaljujući ovoj podršci započeti su različiti startap biznisi mladih ljudi iz Starog Grada: automehaničar, 3D print, izrada videoigrica, autolakirer, art-studio, fotograf, veterinarska apoteka i drugi.

Ovaj novčani poticaj namijenjen je sufinansiranju troškova pokretanja biznisa kroz finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova. Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi maksimalno do 10.000 KM.

Pismene prijave se podnose Komisiji za provođenje postupka dodjele sredstava za Start up biznis Općine Stari Grad Sarajevo putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, koji provodi kompletnu administrativno-tehničku proceduru provođenja postupka dodjele bespovratnih sredstava, saopćeno je na općinskom sajtu.

Korisnici sredstava mogu biti osobe koje ispunjavanju sljedeće uslove:
– da se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo,- ukoliko se ne nalaze na evidenciji nezaposlenih da dostave uvjerenje iz Porezne uprave Općine Stari Grad, da se ne vode u jedinstvenom sistemu,- da imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo najmanje dvije godine u kontinuitetu,- da pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva (mladi, nezaposlene osobe, žene, osobe s invaliditetom),- po odobrenju poslovne ideje će registrovati i razvijati vlastiti biznis na području općine Stari Grad,- po odabiru poslovne ideje korisnik grant sredstava mora registovati biznis u roku od tri mjeseca. Ukoliko korisnik ne registruje biznis, u navedenom roku uzima se sljedeći aplikant sa liste prema broju osvojenih bodova.Krajnji rok za prijavu je 23. decembar 2021.godine.

Kompletan tekst Javnog poziva pročitajte ovdje.

Biznis plan samozapošljavanja preuzmite ovdje.

(Visited 36 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments