Od ponedjeljka kreće projekat „Letenje u Centru – obuka za pilota dronova“

27 okt
Rok prijave 27.10.2023

Općina Centar će u saradnji sa Udruženjem Razvojno istraživački centar Sarajevo (RIC) realizirati projekat pod nazivom “Letenje u Centru – obuka za pilota dronova” za učenike srednjih škola sa ove lokalne zajednice.

Praktične radionice počinju 30. oktobra i trajat će do kraja decembra. Početak i otvorenje praktične obuke održat će se u velikoj sali Općine Centar 30. oktobra u 13 sati.

Projekat ima za cilj organiziranje edukacija za pilote dronova na području općine Centar. U sklopu projekta učestvovat će djeca iz dvije srednje škole i to “Prva Gimnazija Sarajevo” i “Gimnazija Obala”.

Ukupno će biti educirano 60 učenika i pet odraslih osoba sa ciljem sticanja certifikata za pilote dronova.

Kroz ovu edukaciju polaznici će naučiti osnove letenja, navigacije, sigurnosne procedure i pravila letenja, kao i osnove održavanja i upravljanja dronovima.

„Letenje u Centru – obuka za pilote dronova“ predstavlja značajan korak prema jačanju STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanja, te poticanju mladih generacija na inovacije i preduzetništvo. Kroz saradnju škola, lokalnih vlasti i stručnjaka iz područja dron tehnologije, projekat će pružiti trajne i pozitivne učinke na razvoj zajednice i stvaranje mogućnosti za buduće generacije.

Zainteresovani učenici iz navedenih škola mogu se prijaviti kod profesora informatike u školama koje pohađaju do petka 27. oktobra 2023. godine. 

(Visited 78 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments