Objavljen drugi poziv Klimatskog investicionog fonda za finansiranje oporavka od pandemije

24 mar
Rok prijave 05.04.2021

windmill on grass field during golden hour

U okviru Klimatskog investicionog fonda (The Climate Investment Funds – CIF) otvoren je Drugi poziv za podnošenje prijedloga projekata za finansiranje tehničke asistencije i jačanje kapaciteta za struktuiranje paketa za oporavak od COVID-19.

Rok za podnošenje prijedloga projekata je 5. april 2021. godine.
Cilj ovog pozvia je brzi odgovor na socijalnu, ekonomsku i zdravstvenu krizu, prouzrokovanu pandemijom virusa COVID-19 u oblastima životne sredine i energije.

U cilju da se ubrzaju investicije u čistu energiju i osigura zeleni i elastični oporavak Drugi poziv obuhvataće dva specifična cilja koji se odnose na ubrzanje investicija u čistu energiju sa fokusom na obnovljive izvore energije i mjere energetske efikasnosti koje pomažu zemljama da privuku investicije i mobiliziraju privatni sektor da ulaže u čistu energiju te zeleni i elastični oporavak.

Aktivnosti iz Poziva moraju se provesti u zemljama koje ispunjavaju kriterijume za zvaničnu razvojnu pomoć (ODA) prema OECD/DAC smjernicama i imaju kreditni program ili politički dijalog sa multilateralnim razvojnim bankama.

Prijedlozi projekata podnose se u saradnji sa nadležnim ministarstvom i multilateralnom razvojnom bankom. Budžet poziva iznosi 29,5 mil USD.
Detaljne informacije dostupne su OVDJE.

Klimatski investicioni fondovi (CIF) nastoje da ubrzaju klimatske akcije osnaživanjem transformacija u čistoj tehnologiji, pristupu energiji, otpornosti na klimu i održivim šumama u zemljama u razvoju i zemljama sa srednjim prihodima.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments