Nova inicijativa: Prijava za četverodnevni građanski forum

1 jul
Rok prijave 10.07.2022

Želite li pomoći u sprječavanju govora mržnje, uznemiravanju na internetu i širenju netačnih informacija u BiH? Ovo je jedinstvena prilika za Vas!

Pridružite se sa svojim sugrađanima na četvorodnevni građanski forum od 28. do 31. jula 2022. kako biste pomogli izgradnji sigurnijeg internetskog prostora. Forum će se održavati u Hotel Termag na Jahorini, sa svim uplaćenim troškovima . Učesnici će također dobiti honorar za njihov doprinos ovom značajnom poslu.

Inicijativu predvodi Centar za humanitarni dijalog (HD), švicarska privatna diplomatska organizacija posvećena sprečavanju i rješavanju sukoba širom sveta. S približavanjem izbora u oktobru, toksična upotreba društvenih medija rizikuje da pogorša postojeće podjele u Bosni i Hercegovini rekao je Mark Baskin, viši savjetnik HD-a za Evroaziju. “Građanski forum daje ljudima jedinstvenu priliku da odluče kakvo je ponašanje prihvatljivo na internetu kombinirajući deliberativnu demokratiju s naporima da se odgovorna upotreba društvenih medija.”

Građani Bosne i Hercegovine se za učešće na Forumu građana mogu prijaviti putem linka u nastavku: https://docs.google.com/forms/d/1Zlj6JRGJtndUjV2xxeDPiJiu6DpkAG8qY7I1tmLH0x4/viewform?fbclid=IwAR2R8zNjLgscSDLckbUH10DedNo7m1Kuiyc4mIuAr-yFQYjfofLIor0yrTo&edit_requested=true.

Krajnji rok za prijavu: 10.07.2022.

Učesnici će biti odabrani stratificiranim slučajnim uzorkovanjem kako bi odražavali društvenu i regionalnu raznolikost, a organizatori imaju za cilj regrutirati širok spektar učesnika iz svih područja BiH.

Tokom četvorodnevnog skupa, učesnici će izraditi povelju građana koja ima za cilj podizanje svijesti o rizicima štetnog internetskog sadržaja, pozivanje političkih aktera na odgovornost za zapaljivu retoriku i ohrabrivanje platformi društvenih medija za poduzimanje odlučnih akcija za zaštitu digitalnog prostora BiH.

Kampanju mozete pratiti i na slijedećim društvenim mrežama:

Facebook https://www.facebook.com/Glas-za-odgovornost-na-mre%C5%BEama-101679085926888

Twitter https://twitter.com/za_odgovornost

Instagram https://www.instagram.com/glas_za_odgovornost_na_mrezama/?igshid=NWRhNmQxMjQ=

(Visited 147 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments