NETWORKING KONFERENCIJA – Lokalni ekonomski razvoj BiH

4 jun

10.06.2021., 11:00 – 13:30, Zoom

Druga ekonomska stagnacija u BiH negativno se odražava na sve oblasti društva: od porasta nezaposlenosti do povećanja kriminala i emigracije. I pored velikog broja strategija i akcionih planova za upravljanje ekonomskog razvoja u BiH, stvarna ekonomska transformacija zajednica izostaje. Koje su to ključne reforme i prvi koraci koji bi se trebali poduzeti kako bi se lokalne zajednice socio-ekonomski osnažile? Koje pristupe i programe su pripremile lokalne, kantonalne i entitetske vlasti? Koje su forme uključivanja poslovnog i civilnog sektora u ove procese? Kako ćemo odgovoriti na dodatne ekonomske izazove uzrokovane COVID-19 pandemijom?

Pridružite nam se na konferenciji koja ima za cilj da propituje navedenu problematiku i koja će okupiti veliki broj predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija treba poslužiti kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarite korisne kontakte i  partnerstva.

Prof.dr. Anto Domazet, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, će predstaviti trenutno stanje, dok će dr. Ermin Cero predstaviti prilike koje postoje za finansiranje lokalnih razvojnih projekata u BiH.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavnike gradova i opština/općina u BiH i predstavljanje njihovih aktivnosti, planova, problematike i inicijativa. Na konferenciju su pozvani predstavnici svih gradova i opština/općina u BiH, domaćih i stranih privrednih komora, međunarodnih organizacija kao i relevantnih javnih institucija, uključujući nadležna ministarstva i javne ustanove i preduzeća, da se pridruže ovom multisektoralnom dijalogu.

Pored razmjene ideja i mišljenja, cilj nam je da razvijemo i prijedloge za buduće aktivnosti Mreže mira koja nastoji povezati i ujediniti aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji.

Vašu prijavu za učešće na konferenciji pošaljite putem web obrazca

Nakon konferencije učesnici će dobiti detaljan izvještaj konferencije, prezentacije i kontakte.

Mreža za izgradnju mira okuplja 217 članica, od kojih su 195 organizacija civilnog društva i 22 škole. Web portale Mreže www.mreza-mira.net i www.snagalokalnog.ba bilježe oko 300.000 posjeta, a Facebook stranicu prati 31.000 osoba, dok newsletter svakodnevno otvori oko 4000 korisnika.

  Program konferencije

11:00 – 11:15  Dobrodošlica i ciljevi 

Predstavnik/ca USAID BiH (TBC)

Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira

Snježana Ninković Ivandić, voditeljica projekta Snaga lokalnog

11:15 – 11:45  Prezentacija „Lokalni ekonomski razvoj u BiH –  ključne reforme, prvi koraci i nove realnosti u post-kriznom COVID-19 periodu“

Prof.dr. Anto Domazet, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

11:45 – 12:15   Prezentacija „Investicije i prilike za lokalni razvoj u BiH“

Dr. Ermin Cero, Internacionalni Burch Univerzitet

12:15– 13:00  Planovi i inicijative: obraćanja gradova i opština/općina

13:00– 13:30     Diskusija, pitanja i prijedlozi

(Visited 71 times, 2 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments