Naučni rad o opasnostima umjetne inteligencije napisala – umjetna inteligencija

3 apr

Zbog umjetne inteligencije teže je prepoznati plagijat, čime je ugrožen akademski integritet, zaključak je sveučilišnih profesora u naučnom članku nedavno objavljenom u jednom časopisu. No ono što recenzenti koji su odobrili članak, a ni čitatelji, nisu znali jest da je članak napisao chatbot ChatGPT.

Troje profesora sa Sveučilišta u Plymouthu koji su se ‘pretvarali’ da su autori članka kažu da su na ovaj način akademsku zajednicu htjeli osvijestiti na koliko visokoj razini umjetna inteligencija uistinu može pisati i kolika je zapravo opravdana zabrinutost zbog potencijalno velikog vala plagijata koji će je preplaviti. ‘Tehnologija napreduje nevjerovatnom brzinom i sveučilištima će biti teško pravovremeno reagirati na te promjene’, rekla je jedna od ‘autorica’.

Desetljećima sveučilišta pokušavaju iskorijeniti pošast kupovine seminara i diplomskih radova, no sada postoji sumnja da i oni koji prodaju radove studentima koriste ChatGPT. Sad akademske institucije pokušavaju pronaći način na koji što učinkovitije prepoznati je li određeni rad djelo sve popularnijeg chatbota ili sivih stanica njihovih studenata, no postoji bojazan da će umjetnoj inteligenciji teško moći stati na kraj, piše The Guardian.

Neki radovi na engleskom jeziku napisani su poprilično uvjerljivo, posebice oni napisani posljednjom verzijom ChatGPT-ja. Ipak, ovaj chatbot i dalje ne zna tačno navoditi izvore (ili su sumnjivi ili pak izmišljeni), što je zasad profesorima najveći lakmus-papir za otkrivanje varalica.

I u slučaju naučnog članka koji je prevario recenzente autori eksperimenta morali su srediti izvore da bi rad djelovao u potpunosti uvjerljivo. S druge strane sve više sveučilišta izdaje nove smjernice profesorima za to kako otkriti da je student koristio ChatGPT, prenosi Tportal.

akta.ba

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments