Nagradni foto/video izazov “Priroda je ljubav!”

3 jul
Rok prijave 15.07.2020

 

U okviru projekta “Misli o prirodi!”, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) poziva mlade osobe (od 13 do 30 godina) na učešće u nagradnom foto/video izazovu “Priroda je ljubav!”.

Za učešće u foto/video izazovu dovoljno je samo da fotografijom ili kratkim video zapisom zabilježite jednu od sljedećih kategorija:

Hvala prirodi…
Pomažem prirodi…
Živim prirodu…

U opisu fotografije ili video zapisa potrebno je da navedete i kratko obrazložite kategoriju za koju ste se opredijelili, označite troje prijatelja ili prijateljica da nastave izazov i to podijelite putem Facebooka u grupi „Mladi su glas prirode!“.

Vaše podatke možete poslati putem email adrese [email protected] ili putem Messengera Facebook stranice „Misli o prirodi“.

3 najbolje fotografije ili video zapisa će dobiti vrijedne nagrade: e-romobil, bicikl i tablet. Takođe, obezbijedili smo i utješne nagrade za još 10 najbolje rangiranih učesnika/ca: eko ruksake, kao i besplatno učešće u četvorodnevnoj edukativno-zabavnoj Ljetnjoj školi za mlade eko-lidere i liderice u BiH.

Ljubav prema prirodi iskazujemo, prije svega, razumijevanjem da je zdrav okoliš preduvjet dobrog i kvalitetnog življenja, a zatim i ličnim doprinosima ka očuvanju našeg okoliša. Pozivamo sve mlade osobe iz BiH da se priključe izazovu i pokažu svojim primjerima kako se zahvaljuju, pomažu i žive prirodu (na primjer, sadnjom drveća, smanjenjem sopstvenog karbonskog otiska – štednjom toplote i električne energije, razdvajanjem otpada i recikliranjem, korištenjem organskih i biorazgradivih materijala, razumijevanjem prirode putujući biciklom i drugim transportnim sredstvima koji ne emituju štetne gasove, prenošenjem svojih iskustava i znanja na druge osobe, upotrebom zdrave i organske kozmetike, zdravom ishranom i načinom života, itd).

Rok za prijavu vaših fotografija i/ili video zapisa je 15. juli 2020. godine do 23:59 sati.

Pravila takmičenja:

Nagradni foto/video izazov „Priroda je ljubav“ je otvoren za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine uzrasta od 13 do 30 godina;
Rok za prijavu fotografija i/ili video zapisa na takmičenje je 15. juli 2020. godine do 23:59 sati. Prijave pristigle poslije navedenog datuma se neće uzeti u razmatranje;
Građani/ke mogu učestvovati na takmičenju putem svog Facebook profila.
Smjernice za učešće na izazovu:
– Napravite fotografiju ili kreirajte video zapis koji odslikava vašu zahvalnost, pomoć/podršku ili življenje prirode na vama svojstven način.
– Postavite fotografiju ili video zapis u Facebook grupi “Mladi su glas prirode!”
– U opisu fotografije ili video zapisa označite jednu od tri kategorije za koju ste se opredijelili:
– Hvala prirodi…
– Pomažem prirodi…
– Živim prirodu…
I završite rečenicu za koju ste se opredijelili svojim opisom i lokacijom gdje je fotografija zabilježena ili video zapis kreiran.
– U opisu označite troje prijatelja ili prijateljica koje ćete pozvati da nastave izazov i iskažu svoju zahvalnost, pomoć/podršku ili življenje prirode na svoj način. Tako ih možete motivisati na učešće u izazovu, ali i direktno pozivate da razmišljaju o načinima na koji oni mogu ili već rade na očuvanju prirode.
– Na takmičenje možete prijaviti više fotografija i/ili video zapisa. U finalnoj fazi takmičenja učesnik/ca može biti predstavljen/a samo jednom fotografijom i/ili video zapisom po izboru komisije.
– CPCD i tim projekta “Misli o prirodi!” će objavljene fotografije i video zapise podijeliti na svom zvaničnom Facebook i Instagram profilu uz označavanje („tagovanje“) Facebook profila učesnika/ca.
– CPCD i tim projekta “Misli o prirodi!” zadržavaju pravo da objave/podijele do najviše 10 fotografija i/ili video zapisa po učesniku/ci na svojim društvenim mrežama.
Uz objavu na Facebook grupi „Mladi su glas prirode“, sve prijave moraju sadržavati sljedeće informacije koje treba proslijediti putem Messengera Facebook stranice “Misli o prirodi!” ili putem email adrese [email protected]:
– ime i prezime autora rada, datum rođenja, adresu i kontakt telefon
– jednu ili više fotografija na zadatu temu
– lokaciju/e nastanka fotografije/a
Svi učesnici/e takmičenja trebaju kliknuti LIKE na Facebook stranici “Misli o prirodi!”;
Fotografije i video zapisi moraju biti autentični i originalni, dok će svi oblici plagiranja fotografija i video zapisa biti diskvalifikovani iz daljeg izazova;
Isključivo fotografije i video zapisi koji ranije nisu objavljeno i koji nisu učestvovali u drugim konkursima mogu biti prijavljeni u ovom izazovu;
Nakon 15. jula 2020. godine, komisija će izabrati 15 fotografija i 15 video zapisa prema utvrđenim kategorijama koji će se takmičiti u završnom krugu glasanja;
Kriterijumi za odabir najboljih fotografija i video zapisa su sljedeći:
– Usklađenost prijava sa temom izazova
– Kreativnost prijava
– Kompozcija prijava
– Promocija održivog razvoja i poštivanje očuvanja prirode
– Povezanost opisa fotografije i/ili video zapisa sa sadržajem fotografije i/ili video zapisa
– Autentičnost fotografije i/ili video zapisa
Prijave 30 finalista/ica će biti postavljene na Facebook stranici “Misli o prirodi!” gdje će građani/ke moći glasati za svoju omiljenu fotografiju ili video zapis u periodu od 16. jula do 3. augusta 2020. godine do 23:59 sati.
Finalisti/ce koji se budu koristili bilo kojim oblikom manipulacije u procesu glasanja će biti diskvalifikovani/e;
Učestvovanje u takmičenju nije dozvoljeno zaposlenicima/ama Centra za promociju civilnog društva (CPCD), te članovima/cama njihovih porodica;
Nagrade će biti dodijeljene za 3 fotografije i/ili video zapisa koji osvoje najveći broj glasova. Nagrade za 3 prvoplasirana učesnika/ca su: e-romobil, bicikl i tablet. Dodatnih 10 najbolje rangiranih učesnika/ca će dobiti utješne nagrade: eko ruksake, kao i besplatno učešće u četverodnevnoj edukativno-zabavnoj Ljetnjoj školi za mlade eko-lidere i liderice u BiH.
Prijavom na takmičenje učesnici garantuju:
– da su objavljene fotografije i/ili video zapisi njihovo originalno djelo;
– da su svi lični podaci tačni.

(Visited 336 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments