Međunarodna konferencija DANI SUNCA 25. i 26. maja na Braču

23 maj

Međunarodna konferencija DANI SUNCA 2023. biće održana 25. i 26. maja u Bolu na Braču. Pokrovitelji ovog događaja posvećenog razvoju projekata sunčeve energije su Evropska komisija, Vlada Republike Hrvatske, SolarPower Europe, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Uz 400 prijavljenih učesnika, traži se i mjesto više za praćenje programa u kojem je više od 60 predavača i panelista, saopštili su organizatori.

Prijave su i dalje otvorene, a možete se prijaviti OVDJE.

eKapija je jedan od medijskih pokrovitelja ove konferencije od značaja za cijeli region.

Pokrovitelji, partneri, brojni sponzori i veliki interes za učestvovanje na konferenciji potvrđuju da je korišćenje sunčeve energije najvažnija tema za brže ostvarivanje energetske samostalnosti.

Hrvatska i susjedne zemlje imaju veliki potencijal za korišćenje sunčeve energije. Zapravo, neiskorišćeni solarni potencijal u ovom regionu je među najboljima u Evropi. Ipak, udio realizovanih solara u Hrvatskoj je još ispod 1%.

Cilj Evropske unije da do 2030. postigne 45% obnovljive energije rezultiraće značajnim rastom solarnih projekata. Međutim, ključno je primjeniti mjere koje osiguravaju da se taj rast može dogoditi, kao što su otporne elektroenergetske mreže, pojednostavljeno izdavanje dozvola, kvalifikovana radna snaga, otporni lanci snabdijevanja i stabilno regulatorno okruženje koje može privući ulagače.

Na koji način promijeniti sve što je potrebno da bismo ubrzali i osnažili razvoj solarnih projekata u skladu s postavljenim nacionalnim, ali i evropskim ciljevima? To je samo jedno od pitanja o kojima će se razgovarati na konferenciji DANI SUNCA. Koliki doprinos u postizanju energetske nezavisnosti mogu dati agrosunčane elektrane, te kako mogu pomoći poljoprivredi u ublažavanju posledica klimatskih promjena tema je kojoj konferencija daje posebnu važnost, te će nakon panela Agrosunčane elektrane za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju biti organizovan je i stručni okrugli sto za dodatnu edukaciju i sva pitanja koja poljoprivrednici žele postaviti o ovoj temi.

Sunčeva energija ima veliki potencijal za razvoj energetike, ali i ekonomije, pomaže dekarbonizaciji i smanjenju zavisnosti od uvoza energije. Iako njen razvoj u Hrvatskoj teče sporije od očekivanog, broj solarnih elektrana na krovovima domaćinstava, ali i kompanija, iz dana u dan se povećava. Za postizanje energetske nezavisnosti do 2030. godine potrebno je oko 2500 MW sunčanih elektrana koje bi za godinu dana mogle da proizvedui 3 TWh električne energije.

Evropska komisija se zalaže za razvoj posebnih “Go-to” područja u kojima će izdavanje dozvola za OIE projekate biti dovršeno u roku od godinu dana i to je jedna od tema na konferenciji. Mapiranje ovih područja za Hrvatsku započeo je OIEH i o tome će govoriti na panelu. Finansiranje velikih i malih OIE projekata spremne su da podrže sve finansijske institucije u Hrvatskoj, ali po broju investicija ističu se one velike poput EBRD i EIB koje će izneti svoja iskustva u finansiranju solarnih projekata u Hrvatskoj i regionu.

U Evropskoj uniji je gotovo 66% električne energije iz solarnih elektrana bilo proizvedeno na mestu potrošnje, što potvrđuje da ovaj sektor daje značajan doprinos razvoju projekata sunčeve energije. Stoga je razvoj solarnih instalacija na mjestu potrošnje još jedna od tema na konferenciji.

Važan dio konferencije biće posvećen energetskim izazovima u industriji. Naime, industrijski i preduzetnički sektor prošle godine je podneo najteži udar energetske krize, te se sve više okreće kupovini zelene energije putem PPA ugovora – dugogodišnjih ugovora o nabavci obnovljive energije direktno od proizvođača. Ovi ugovori, tvrdi EU, imaju ključnu ulogu u razvoju obnovljivih megavata i novih OIE projekata. Osim toga pomažu industriji u ispunjavanju klimatskih ciljeva i postizanja karbonske neutralnosti. Kako se pripremaju i sprovode, kao i koje sve benefite donose saznaćete na DANIMA SUNCA.

Razvoj solarne energije zahtevaće i ubrzano priključenje novih elektrana na mrežu, kao i razvoj mrežnih kapaciteta spremnih za njihov prihvat. Jesu li i koliko Hrvatska i zemlje u regionu spremne za ubrzani razvoj OIE projekata reći će učesnici panela o regionalnom razvoju solarne energije koji dolaze iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

U bržem razvoju solarnih projekata svakako će pomoći i implementacija sistema baterijskog čuvanja energije koji mogu pomoći u otklanjanju brojnih problema s proizvednim viškovima energije. Koliko je važna uloga skladišta energije u energetskoj tranziciji i na koji način hibridni sistemi mogu učestvovati u projektima solarnih elektrana pitanja su na koja ćemo čuti odgovore na konferenciji.

I na kraju, od zelene energije korist treba da imaju svi, a građani treba da imaju informacije o tome na koji način se mogu uključiti u energetsku tranziciju i koje benefite im ona donosi. Oni već duže vrijeme aktivno rade na osnivanju nezavisnih energetskih zajednica i osmišljavaju načine kako mogu svoje domove napajati zelenom, čistom i jeftinijom energijom. Uspješne energetske zajednice iz Hrvatske, regiona i Evrope na konferenciji će podijeliti inspirativne priče o svojim aktivnostima.

Izvor ekapija.com

(Visited 57 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments