Medijski čas: Dan sa medijima o medijima

11 maj
Rok prijave 17.05.2024

Cjelodnevni događaj za medije, škole i roditelje o medijskom odgoju djece i mladih, ulozi medija iz zajednice u edukaciji roditelja i djece o medijskoj i informacijskoj pismenosti.

Mediacentar Sarajevo, u suradnji sa partnerskom organizacijom Transitions iz Praga, Regulatornom agencijom za komunikacije BiH, medijima, te Odsjekom za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, organizuje cjelodnevni događaj za medije, škole i roditelje o medijskom odgoju djece i mladih, ulozi medija iz zajednice u edukaciji roditelja i djece o medijskoj i informacijskoj pismenosti, te o načinu kako građani i građanke mogu učestvovati u radu medija i produkciji medijskog sadržaja.

Događaj pod nazivom ”Medijski čas” namijenjen je medijima iz zajednice koji kreiraju i žele da unaprijede program za djecu i mlade, roditeljima koji se suočavaju sa izazovima digitalnog svijeta u odgoju djece, te nastavnicima i bibliotekarima voditeljima školskih sekcija o medijskoj i informacijskoj pismenosti ili sekcija novinarstva.

Događaj će biti održan u prostorijama Europe House u utorak, 21.5.2024. od 11:00 do 17:00 sati.

U periodu od 11-13 časova održat će se panel diskusija za medije i stručnu javnost ”Kako mediji promiču medijsku pismenost?“, na kojoj će prisutni imati priliku da razmijene iskustva o ulozi medija u promicanju medijske pismenosti. Tom prilikom, Regulatorna agencija za komunikacije će predstaviti rezultate istraživanja koje trenutno provodi o aktivnostima pružalaca audivizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija i sadržajima koje su emitovali na temu medijske pismenosti.

”Medijski čas” će upriličiti i nekoliko radionica za roditelje i djecu različitog uzrasta na kojima mogu učestvovati samostalno ili u prisustvu roditelja i nastavnika. Prvi blok radionica održava se od 13:00 do 14:30h sa fokusom na medijsku pedagogiju, a drugi blok, od 14:00 do 16:00h realizuju novinari i novinarke, te će učesnici kroz kreiranje medijskog sadržaja i razgovor sa medijskim radnicima, naučiti nešto više o profesionalnim i odgovornim medijima.

Pozivamo zainteresirane škole, organizacije civilnog društva koje rade sa roditeljima i djecom, kao i sve one koji učestvuju u odgoju djece i mladih da se prijave na radionice putem linka navedenog ispod naziva.

PEDAGOŠKE RADIONICE I PREDAVANJA ZA RODITELJE I SVE ONE KOJI UČESTVUJU U MEDIJSKOM ODGOJU DJECE, NASTAVNIKE I ODGAJATELJE

Predavanje za odrasle i radionice za djecu organizovane su simpultano u okvirnom vremenu od 13:00 do 14:30h te ohrabrujemo odrasle da dođu u pratnji sa djecom.

Interaktivno predavanje – „Digitalni mentori i izazovi odgajanja u multimedijalnom okruženju“ 

13:15-14:15h

Predavačica: prof. dr. Emina Dedić Bukvić, Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet

LINK za prijave

Serijal radionica za djecu iz osnovnih škola (prepručujemo za III – VI razred) 

13:15-14:30h

Tri simultane radionice namijenjene su djeci školskog uzrasta, a voditelji radionice su studenti/ce Odsjeka za pedagogiju Univerziteta u Sarajevu – Filozofskog fakulteta. Svaka radionica može imati 12 učesnika/ca).

Mediji i emocije – radionica za razvoj medijske i emocionalne pismenosti kod djece.

Šta je s druge strane ekrana? – adekvatno prepoznavanje i tumačenje informacija, vijesti i ponašanja u digitalnom okruženju.

Biti svoj! – izgradnja zdrave slike o sebi, osvrt na društvene mreže i socijalno-emocionalno opismenjavanje

LINK za prijave

MEDIJSKE RADIONICE ZA UČENIKE, BIBLIOTEKARE I NASTAVNIKE VODITELJE SEKCIJA MEDIJSKE I INFORMACIJSKE PISMENOSTI 

14:45 – 16:00h

Medijske radionice namijenjene su djeci iz osnovnih škola, njihovim nastavnicima, roditeljima i svima onima koji učestvuju u medijskom odgoju djece. Ciljana grupa su djeca uzrasta od III do VII razreda, a odrasli na ovoj radionici mogu pratiti način kako novinari/ke predstavljaju svoj rad, te na koji način djeca propituju medije. Radionice će se održavati simultano. Sve radionice obuhvataju praktične segmente rada.

Šta je iza vijesti dana?  – upoznavanje sa TV novinarstvom i segmentima iza ekrana

14:45 – 15:45

Voditelj radionice: Tahir Žustra, novinar

Pripreme i vođenje intervjua – postavljanje pitanja od interesa javnosti.

14:45 – 15:45

Voditeljica radionice: Rubina Čengić, novinarka

Prilog o “Medijskom času“– kratka radionica video produkcije tijekom koje učesnici izvještavaju o danu „Medijski čas“ prateći rad videografa.

15:00 – 16:00

Voditelj radionice: Mirza Ajnadžić, videograf

LINK za prijave

Rok za prijavu: 17.5.2024.

Događaj organizujemo  kroz projekat “Pametno korištenje medija ”, koji u 2023. i 2024. godini implementira Fondacija za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” u partnerstvu s organizacijom “Transitions” iz Praga, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Vlade Republike Češke. 

(Visited 30 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments