“MEDICON&CMBEBIH '23”: U susret digitalnoj budućnosti nauke, inovacija i tehnologije

4 sep

Digitalna transformacija ključni je faktor društvenog razvoja, a posebno ima značajnu ulogu u unaprjeđenju zdravstvene njege.

Sve je veći broj medicinskih uređaja i sistema koji kroz primjenu vještačke inteligencije i mašinskog učenja, pružaju nove mogućnosti za dijagnoze, liječenja i praćenje stanja pacijenata.

Prepoznajući ove trendove Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u suradnji s partnerskim organizacijama na čelu sa Naučnoistraživačkim Institutom Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju, domaćin je zajedničkog događaja dvije međunarodne konferencije, koje će se održati od 14. do 16. septembra.

Radi se o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranskoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON'23). Konferencije će okupiti preko 300 sudionika iz više od 40 zemalja koji će predstaviti i razgovarati o nizu naučnih i tehnoloških rješenja i inovacija.

“Poslovni sektor BiH ali i regije, predstavnici javnih institucija i naravno akademske zajednice imat će izvanrednu priliku da se upoznaju sa razvojem i primjenom najsavremenijih tehnologija, te regulatornim okvirom koji prati primjenu ovih tehnologija i inovacija i to od strane direktnih učesnika tih procesa, koji su svjetski lideri u razvoju, primjeni i kreiranju zakona i pravila za primjenu prije svega vještačke inteligencije u javnom i poslovnom sektoru Evropske unije. Naš cilj je da pokažemo da digitalna transformacija može donijeti revolucionarne promjene, ne samo u zdravstvu već i u očuvanju okoliša, proizvodnji hrane i poljoprivredi te generalno u industriji, kao i da otvorimo nove horizonte u istraživanjima i tako utičemo na poboljšanje kvalitete života ljudi ali isto tako i da utičemo na podizanje svijesti o nadolazećim inovacijama koje se tiču digitalne transformacije s posebnim fokusom na njen potencijal u Bosni i Hercegovini”, istakla je Lejla Gurbeta Pokvić, Direktorica Naučnoistražiačkog Instituta Verlab.

Ovo je, inače, prvi put da je Bosna i Hercegovina domaćin prestižne MEDICON konferencije koja se tradicionalno održava svake 3 godine u zemljama Mediterana od 1989. godine.

Naučni i društveni program na MEDICON'23 & CMBEBIH'23 pruža izvrsnu platformu za istraživače, naučnike, inženjere, studente kao i predstavnike javnog i poslovnog sektora, kako bi razgovarali o najnovijim otkrićima, inovativnim rješenjima i novim izazovima s kojima se suočavaju u domenima digitalizacije i digitalne transformacije. Posebna važnost pridaje se uključivanju mladih istraživača, koji čine više od 40% sudionika.

Učesnici će imati priliku istražiti mogućnosti suradnje s digitalnim inovacijskim hubovima iz Bosne i Hercegovine, koji su proizašli iz projekta EU4DigitalSME, a koje finansira Europska Unija i Njemačka Vlada, kao i sa hubovima iz Grčke i Rumunije kroz posebno organizirane networking panele. Osim toga, konferencija je prilika za isticanje uloge digitalizacije u poduzetništvu, obrazovanju i industriji, te kako ova transformacija može unaprijediti poslovanje i otvoriti nove mogućnosti za ekonomski rast.

Program konferencije dostupan je ovdje!

Prijave za konferenciju su otvorene i moguće putem www.medicon2023.com. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem [email protected].

Konferencija se održava uz podršku renomiranih međunarodnih organizacija za medicinski i biološki inžinjering: Međunarodne federacije za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) i Evropske alijanse za medicinski i biološki inžinjering i nauku (EAMBES).

● Više od 200 prihvaćenih članaka publikovanih od strane Springera

● 10 pozvanih predavača

● gostovanje 5 urednika naučnih časopisa iz WoS baze

● 2 takmičenja za najbolji naučni rad za mlade naučnike od strane IFMBE

● umrežavanje (networking) sa digitalnim inovacijskim hubovima i kompanijama iz Bosne i Hercegovine.

Podršku u realizaciji događaja dali su i Europska Unija, Njemačka Vlada, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments