Kurs poljskog jezika se vraća u Sarajevo nakon 30 godina

7 nov

 Nakon 30 godina poljski jezik se vraća u Sarajevo

Poljski jezik se vraća na sarajevski Filozofski fakultet nakon više od trideset godina. Uz ruski, češki i slovenski, poljski će biti četvrti slavenski jezik koji se izvorno predaje na Katedri za slavistiku.

Kurs će početi uskoro i zbog pandemije će se održavati online. Profesorica Ewa Rogowska, koja je već stigla u Sarajevo, stručnjakinja je za podučavanje poljskog kao stranog jezika i ima impozantan CV, a njen zadnji angažman bio je na univerzitetu u Hanoi u Vijetnamu. Njena predavanja su prilagođena početnicima i sadrže mnogo dinamičnih i zanimljivih elemenata, koji se odnose ne samo na poljski jezik nego i na kulturu, historiju i kuhinju Poljske.

Kurs poljskog jezika ne predstavlja samo priliku za studente slavistike koji žele učiti jedan od najvećih slavenskih jezika nego je otvoren i za studente ostalih smjerova, kao i za sve zainteresovane osobe, koji žele učiti poljski. Kurs je besplatan, a prijave se šalju na adresu: [email protected]

Zašto vrijedi pokušati učiti poljski jezik? Razloga ima mnogo, ali neki od najvažnijih su: poljski jezik govori 48 miliona ljudi, a Poljska je jedna od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja istočne Evrope. Poljska je zemlja sa ogromnom univerzitetskom tradicijom i jako je popularna među stranim studentima. Trenutno u Poljskoj studira više od 57 hiljada studenata iz inostranstva! Mnogi od njih dolaze iz zemalja Balkana, uključujući i BiH.

Ambasada Republike Poljske, poljska Nacionalna agencija za akademsku razmjenu (NAWA) i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu Vas pozivaju da upišite kurs i upoznate jedan od najzanimljivijih evropskih jezika.

(Visited 94 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments