Kreću mjere energetske efikasnosti u preduzećima i stambenim objektima u RS – Raspisan javni konkurs za dodjelu grantova

24 dec

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske je raspisao dva javna konkursa za dodjelu sredstava iz budžetske podrške Evropske unije za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.

Predmet ovog javnog konkursa je dodjela bespovratnih finansijskih sredstava u okviru Paketa budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu.

Na ova sredstva u pripadajućem iznosu, Republika Srpska je ostvarila pravo usvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara BiH.

Prihvatljivi su projekti rekonstrukcije, renoviranja, smanjenja potrošnje energije, te projekti kojima se doprinosi povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, kao mjere energetske efikasnosti.

Sredstva su namijenjena ulaganju u realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, a koji se odnose na povećanja energetske efikasnosti u postojećim stambenim objektima u vlasništvu ili suvlasništvu – privatni stanovi i kuće kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima.

Predmet prijave na ovaj konkurs ne mogu biti stambeni objekti koji su namijenjeni za dalju prodaju u periodu od najmanje 3 godine.

Prihvatljivi su projekti rekonstrukcije, renoviranja, smanjenja potrošnje energije, te projekti kojima se doprinosi povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, kao mjere energetske efikasnosti.

Mjere energetske efikasnosti u stambenim objektima i u mikro, malim i srednjim preduzećima koje će biti sufinansirane na konkursu:

– Zamjena vanjske stolarije

– Postavljanje termoizolacije na fasadi

– Postavljanje termoizolacije na podu, stropu/krovu

– Nabavka kotlova na pelet uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija – samo ukoliko objekat nije priključen na sistem daljinskog grijanja (toplana)

– Nabavka kondenzacijskih kotlova uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija – samo ukoliko objekat nije priključen na sistem daljinskog grijanja (toplana)

– Nabavka toplotnih pumpi, uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija – samo ukoliko objekat nije priključen na sistem daljinskog grijanja (toplana)

– Zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija

– Unapređenje energetske efikasnosti unutrašnje rasvjete

– Unapređenje energetske efikasnosti u proizvodnim procesima

– Izgradnja fotonaponskih elektrana

Bespovratna finansijska sredstava po ovom javnom konkursu dodjeljivaće se do iskorišćenja raspoloživih sredstava utvrđenih za ovu namjenu.

Fond je zadužen za realizaciju finansijskih sredstava koja su utvrđena u ukupnim iznosima od:

– Stambeni sektor 5.808.815 KM

– Privreda 2.290.578 KM

ba.ekapija.com

(Visited 27 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments