Konkurs za Zvono nagradu 2023

3 apr

Centar za savremenu kulturu KRAK raspisuje konkurs za Zvono nagradu (Young Visual Artist Award) za 2023. godinu. Prijaviti se mogu umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 35 godina starosti a koji se bave praksama vizuelnih umjetnosti u najširem značenju toga pojma, odnosno umjetnici i umjetnice koje se bave slikarstvom i grafikom, skulpturom, fotografijom, videom, objektima u prostoru i instalacijama, te novim medijima. Radi se o najznačajnijoj stručnoj stimulaciji u Bosni i Hercegovini namijenjenoj mladim umjetnicima i umjetnicama čiji glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak za pobjednika, odnosno pobjednicu u Residency Unlimited u New Yorku, i

zajedničku izložbu finalista i finalistica u KRAK-u (Bihać) u jesen, i u galerijama Manifesto (Sarajevo) i Vagon (Banjaluka) u zimu 2023/2024. godine.

Žiri koji će evaluirati pristigle aplikacije, zasjeda u maju 2023. godine u prostorijama KRAK centra, i čine ga: Claudia Zini (historičarka umjetnosti, Sarajevo), Mladen Banjac (historičar umjetnosti, Banja Luka) i Yvonne Petkus (umjetnica, SAD). Finalisti i finalistice, odnosno pobjednik ili pobjednica, biće proglašeni tokom maja 2023. godine. Kuriranje ovogodišnje izložbe preuzima Adna Muslija (Sarajevo).

Prijava se vrši isključivo putem online-obrasca na engleskom jeziku a rok za podnošenje prijava je do 30. aprila 2023. godine (23:59h). Generalne informacije o Zvono nagradi dostupne su na sljedećem linku: https://www.krak.ba/bs/zvono. Tim KRAK centra stoji na raspolaganju za dodatna pitanja putem emaila: hello[at]krak.ba.

Podršku pri izvođenju Zvono nagrade dali su Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka.

Link za aplikaciju: https://krak.ba/form.php

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments