Konkurs za učešće na radionici „Spremni za budućnost!“ – Aktivno učešće u promjenama

20 avg
Rok prijave 01.09.2019

Radionica za bibliotekarke i bibliotekare

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u saradnji s Goethe-Institutima u Hrvatskoj i Srbiji objavljuje konkurs za učešće na radionici „Spremni za budućnost!“ – Aktivno ućešće u promjenama, koju će 26. i 27.09.2019. voditi dr. Hannelore Vogt, direktorica Biblioteke grada Kelna. Radionica će se održati u prostorijama Biblioteke grada Beograda.

Pod motom „otkrivati, učiti i biti kreativan“ gđa Vogt će razgovarati o aktuelnim trendovima u bibliotekarstvu, kao i o budućoj ulozi biblioteka. U čemu se sastoji suštinska kompetencija biblioteke? U posredovanju informacija? Ko razmišlja na ovaj način, podržava (možda i nesvjesno) model koji izumire. Izazovi za biblioeteke u kontekstu digitalizacije nalaze se negdje drugdje: biblioteke čine znanje dostupnim! Posredovanje pristupa ovom resursu koji je u strahovitom porastu znači osiguranje budućnosti za biblioteke. U tehnološkim i društvenim promjenama, one postaju mjestima (nove) orijentacije.

Osim toga, gđa Vogt će predstaviti neuobičajene metode digitalnog obrazovanja i poticanja čitanja kroz igru. Radi se o uslužnim ponudama za sve građane usmjerenim ka budućnosti, a koje potiču na samostalno djelovanje, kreiranje i isprobavanje i koje su korištenjem stečenih kompetencija istovremeno i zabavne. Ovo su novi ciljevi. U fokusu stoje radoznalost i istraživački duh. Na osnovu najboljih iskustava iz prakse („Best Practice“) pokazat će na koji način se ponude i prostorije biblioteke mogu postepeno prilagoditi novim zahtjevima. Ovaj proces transformacije mora podržati čitav tim jer se inovacije i promjene mogu uspješno primijeniti jedino zajedničkim djelovanjem.

Na radionici učestvuju bibliotekarke i bibliotekari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Prijaviti se mogu samo učesnici iz Bosne i Hercegovine!

Molimo da se za sudjelovanje na radionici prijavite najkasnije do 01. septembra 2019., i to isključivo na infocentar.sarajevo@goethe.de uz kratko motivacijsko pismo.

Više informacija ovdje.

(Visited 232 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević