Konkurs za prijem dugoročno nezaposlenih ili neaktivnih žena na usavršavanje na radu na odabranim lokacijama u BiH

16 apr
Rok prijave 30.04.2024

U okviru projekta finansiranog od strane Vlade Republike ČeškePopulacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), najpoželjniji poslodavac u BiH kompanija dm drogerie markt d.o.o.i Fondacija Mozaik su udružili snage da ponovno doprinesu socioekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine kroz osposobljavanje na radu dugoročno nezaposlenog ili neaktivnog stanovništva. Ovaj put, fokus je stavljen na žene starosti od 40 do 49 godina iz razloga što je to grupa koja ima ogroman, a nedovoljno prepoznat potencijal za razvoj, što imaju manju tendenciju odlaska u inostranstvo čime osiguravaju dugoročnu zapošljivost i saradnju sa poslodavcima, te iz razloga što formalnim zapošljavanjem daje im se mogućnost ostvarivanja prava na penziju u dobi od 65 godina starosti čime se smanjuje mogućnost njihovog siromaštva. Projekat ima za cilj unaprijediti vještine trideset žena kroz tromjesečni rad u kompaniji dm drogerie markt d.o.o. na odabranim lokacijama*.

Uslov za izbor na konkursu je postojeća prijava boravka kandidatkinje u jednom od gradova ili opština/općina* gdje će usavršavanje biti sprovedeno, starost kandidatkinje između 40 i 49 napunjenih godina u trenutku konkurisanja, dugoročna nezaposlenost kandidatkinje u trenutku konkurisanja za usavršavanje (više od 5 godina), kao i spremnost kandidatkinje da aktivno učestvuje u programu usavršavanja na radu tokom perioda od 3 mjeseca bez prekida. Prednost prilikom izbora kandidatkinja za obuku na radu će biti dana ženama koje pokažu spremnost za usavršavanje na razgovoru za posao, a koje nisu nikada bile formalno zaposlene (tj. prijavljene za svoj rad).

Kandidatkinje koje budu prošle inicijalnu selekciju će biti pozvane na razgovor sa kompanijom dm drogerie markt (kada trebaju i dokazati da ispunjavaju uslove konkursa), a za trideset izabranih kandidatkinja će biti ponuđeno učešće u programu usavršavanja na radu u njihovim zajednicama već od maja ili juna 2024. godine. Sve žene uključene u program usavršavanja na radu će biti prijavljene i plaćene tokom programa usavršavanja. Ukoliko učesnice, u bilo kom trenutku i iz bilo kog razloga, napuste program usavršavanja na radu, samim tim bi i ugovor o radu sa njima bio raskinut bez prava povratka u program.

* Grad Banja Luka, Kanton Sarajevo, Unsko-sanski Kanton (Bihać, Cazin, Sanski Most, Velika Kladuša i Bosanska Krupa), Hercegovačko-neretvanski kanton (Mostar i Čapljina) i Zapadno-hercegovački kanton (Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje)

Prijaviti se možete ovdje

(Visited 133 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments