Konkurs / natječaj „Napiši priči, osvoji nagradu!“.

8 sep
Rok prijave 31.10.2020

 

Danas se, po prvi put, u svijetu obilježava Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo. Ovaj dan ima za cilj podići svijest pojedinaca, zajednica, privrednika iinstitucija da je čist zrak važan za zdravlje, produktivnost, ekonomiju i okoliš.Kako bi se što uspješnije išlo ka rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene i postizaliCiljevi održivog razvoja, ovim se putem želi ukazati na njihovu povezanost sa kvalitetom zraka u cijelom svijetu. Jedan od razloga obilježavanja ovog dana jeste i promovisanje i pronalazak rješenja koja poboljšavaju kvalitet zraka dijeljenjem najboljih praksi, inovacija i priča o uspjehu.

Vođeni istim ciljevima, alii bitnim pitanjima kao što su smanjenje emisija štetnih gasova, unapređenje energetske efikasnosti, te korištenje obnovljivih izvora energije, projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), koji finansiraŠvedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), danas je pokrenuo konkurs/natječaj „Napiši priči, osvoji nagradu!“.

 

Pravo na učešće imaju svi/enovinari/ke, blogeri/ce i studenti/ce iz Bosne i Hercegovine, koji/e ispunjavaju uslove propisane pravilima ovog konkursa/natječaja. Kako bi se podiglasvijest javnosti ovažnosti uštede energije, korištenja obnovljivih izvora energije, čistog zraka i zaštite okoliša, cilj konkursa/natječaja jeste da se pruži prilika učesnicima da kroz priče prikažu svoje viđenje ovihpitanja i ukažu na njihovu bitnost.

 

Konkurs/natječaj će trajati u periodu od 07.09. do 31.10.2020. godine. Javnost će imati mogućnost glasanja za one priče koje smatraju najboljima na stranici projekta. Nakon što po najvećem broju glasova javnosti bude izabrano deset priča, stručni žiri će, prema određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene– 1. mjesto fotoaparat, a  2. i 3. mjesto tablet.

 

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici GED projekta, www.ged.ba/napisi-pricu, gdje se nalazi više informacija i o samim uslovima konkursa/natječaja.

 

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta, što vodi ka privrednom razvoju.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments