Konferencija – Women’s press forum: (Ne)prisutnost glasova političarki u medijskom diskursu

21 nov
Rok prijave 23.11.2021

Udruženje/udruga BH novinari sa zadovoljstvom pozivaju urednice_ke, novinarke_e i  političarke_e na Konferenciju Women’s Press Forum – (Ne) prisutnost glasova  političarki u medijskom diskursu koja se organizira putem Zoom-a u utorak,  30.11.2021. godine s početkom u 12:00 časova. Online konferencija se organizira u

sklopu projekta Women’s Press Forum uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih  Država u Bosni i Hercegovini, a koju implementiraju Udruženje/udruga BH novinari.  Veliko zadovoljstvo nam je najaviti da će konfernciju otvoriti Allyson Algeo, službenica  za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH.

Tokom 2021.-e godine Udruženje/udruga BH novinari održali su javne diskusije – Women’s press forum u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Brčkom, Mostaru. Istraživanje koje su  2018. godine sproveli BH novinari pokazuje da je samo 13,14% žena aktivnih u  političkom životu zauzimalo medijski prostor. Tokom javnih diskusija preko 105  učesnika_ca istakli_e su da je nužna edukacija i osnaživanja političarki za medijske  istupe, s ciljem njihove veće vidljivosti žena u medijskim sadržajima. Zakon o  ravnopravnosti spolova BiH, Izborni zakon BiH, kao i drugi zakoni i dokumenti koje je  ratifikovala BiH su dobra baza, ali podizanje svijesti o uredničkim politikama rodne  zastupljenosti i ravnopravnosti u medijskim sadržajima je još uvijek na samom početku.  Sve veći broj žena „izlazi“ iz političkog života, a aktivne političarke nisu u značajnoj  mjeri zainteresirane da surađuju s medijima i istupaju u javnom prostoru. Vlada RS ima 6  žena, Vlada Kantona Sarajevo 5 žena, dok Vlade ZDK, SBK i Brčko distrika i imaju  samo po jednu ženu na ministarskim pozicijama, a Vlada HNK-a nema niti jednu ženu.

Konferencija Women’s Press Forum – (Ne)prisutnost glasova političarki u medijskom  diskursu, ima za cilj podići svijest javnosti, ali i medija o važnosti vidljivosti žena koje  su aktivne u političkom životu u medijskim sadržajima, kao i da političarke imaju  kvalitetne programe koje mogu ponuditi u predizbornim kampanjama u odnosu na  njihove muške kolege. Takođe, pokušati ćemo zajednički propitati problematiku  nedovoljnog prisustva žena u medijskim sadržajima i u tijelima vlasti, kao i ponuditi  preporuke za buduće zagovaranje rodne ravnopravnosti u javnom i poličkom životu.

Ljubazno molimo da svoje prijave s podacima: ime i prezime, grad, e-mail, kontakt  telefon, politička stranka/institucija i/ili medij u ime kojeg se prijavljujete, pošaljete najkasnije do ponedeljka 23.11.2021. godine putem e-maila:  

[email protected] 

Napomena: Nakon prijave svi učesnici_ce će dobiti pristupne podatke za Zoom i agendu  događaja.  

(Visited 49 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments