Konferencija “Podrška i finansiranje javnih kuhinja”

2 jul

Prvi put u našoj državi, organizuje se konferencija koja će okupiti predstavnike i predstavnice svih javnih kuhinja iz BiH! Učesnici i učesnice konferencije dolaze iz ministarstava i humanitarnih organizacija, koje u sklopu svog rada imaju javnu kuhinju.

Cilj konferencije „Podrška i finansiranje javnih kuhinja“ jeste dogovoriti pravce i korake za uspostavu transparentnog lanca doniranja hrane oslobođene od plaćanja PDV-a, od kompanija do krajnjih korisnika i korisnica, a koji će uključivati uspostavu digitalne banke hrane te uspostaviti dodatni izvor finansiranja javnih kuhinja iz privatnih izvora putem online donacija.

Konferencija se organizuje u sklopu kampanje “Niko gladan, niko sam”, kojom se želi probuditi svijest o količinama uništene hrane pred istek roka trajanja, a koja bi mogla biti donirana za osobe u potrebi. Naime, visoki poreski troškovi su jedan od glavnih razloga zbog kojih se kompanije, umjesto doniranja, odlučuju na uništavanje hrane.
Oslobađanjem donacija hrane pred istek roka trajanja od plaćanja PDV-a bi se otvorila mogućnost da se značajan dio te hrane usmjeri ka onima kojima je najpotrebnija – korisnicima i korisnicama javnih kuhinja.

Za više informacija o konferenciji, njenim aktivnostima i ciljevima, pogledajte agendu na idućem linku

Posjetite i našu web stranicu i zapratite nas na društvenim mrežama.

 

mreza-mira.net

(Visited 43 times, 3 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments