Konferencija: Podaci u službi socioekonomskog razvoja, administrativni podaci javnih registara

26 aug
Rok prijave 07.09.2023

Planiranje, praćenje i implementacija socioekonomskih razvojnih planova i mjera zahtijeva pristup kvalitetnim podacima. Socioekonomsko mapiranje razvojnih potreba lokalnih zajednica ukazalo je na nedostatak pristupa podacima od strane lokalnih aktera u BiH kako bi efikasnije vodili razvojne programe. Istovremeno, javne institucije na svim nivoima vlasti vode javne registre koji obuhvataju veliki broj administrativnih podataka.

Administrativni podaci su podaci koje institucije prikupljaju za svoje redovne aktivnosti i nadležnosti. U modernim sistemima, administrativni podaci su važan izvor informacija ne samo za statistiku, nego i za planiranje, praćenje i implementaciju razvojnih mjera, te posebice onih koje se odnose na provedbu UN ciljeva održivog razvoja.

U cilju mapiranja trenutnog stanja, kao i planiranih aktivnosti relevantnih aktera u ovoj oblasti, te posebice u cilju jačanja uloge lokalnih vlasti i zajednica u pristupu i korištenju administrativnih podataka, Mreža za izgradnju mira provela je pilot mapiranje administrativnih podataka u pet gradova na osnovu koje je pripremljena metodologija mapiranja administrativnih podataka i javnih registara kao i nivoa njihove digitalizacije.

Pozivamo vas da nam se pridružite na konferenciji na kojoj će navedena metodologija i rezultati mapiranja biti predstavljeni, te popraćena prezentacijama stručnjaka o javnim registrima na entitetskom i državnom nivou. Na kraju konferencije planirana je diskusija učesnika kako bi se definirale potrebe i prijedlog mjera za javne politike u ovoj oblasti.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici statističkih zavoda i odjela za strateško planiranje entitetskih, kantonalnih i opštinskih javnih institucija, kao i kompanija, razvojnih agencija, privrednih komora i organizacija koje se direktno bave strateškim planiranjem i prikupljanjem i obradom podataka. Snaga Lokalnog je petogodišnji program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na osnaživanju lokalnih zajednica.

Rok za registraciju predstavnica/ka je 7. 9. 2023. putem online obrazca https://docs.google.com/forms/d/1dlGY_EIDYJmQoM6Gcd7R-8anRGnXY_rYNhOVIXgMlvQ/edit

Informacije o putnim troškovima i noćenju za pozvane učesnike izvan Sarajeva navedeni su u online obrazcu.

PROGRAM

09:00–09:30 Registracija učesnika_ca
09:30–10:00 Dobrodošlica i ciljevi
10:00–10:15 Značaj administrativnih podataka za statistiku
Vesna Ćužić, direktorica, Agencija za statistiku BiH (TBC)
10:15–10:30 Značaj administrativnih podataka za socioekonomski razvoj
Elma Demir, istraživačica i projektna menadžerica
10:30–11:00 Administrativni registri na lokalnom nivou: metodologija i rezultati pilot mapiranja podataka i registara i nivoa njihove digitalizacije u tri grada u BiH
Fahir Kanlić, nezavisni stručnjak
11:00–11:15 Javni registri na državnom nivou
Amra Ferhatović, nezavisna stručnjakinja
11:15–11:30 Javni registri Republike Srpske
Bojan Baškot, nezavisni stručnjak
11:30–12:00 Pauza za kafu
12:00–12:15 Javni registri Federacije BIH
Miroslav Tomić, nezavisni stručnjak
12:15–12:30 Javni registri Kantona Sarajevo
Fuad Čurićić, nezavisni stručnjak
12:30-12:45 Socioekonomski pokazatelji razvoja opština u FBiH
Rijad Kovač, Federalni zavod za planiranje razvoja (TBC za novi datum)
12:45–13:00 Nivo digitalizacije i interoperatibilnosti javnih registara u BiH
Damir Rahmanović, nezavisni stručnjak
13:00–13:15 Podaci o privrednom sektoru
Ademir Abdić, nezavisni stručnjak
13:15–14:00 Diskusija i zaključci
14:00–15:00 Ručak
(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments