Konferencija “Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu”, Banja Luka

26 nov

Konferencija pod nazivom “Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu” održat će se 28. i 29. novembra na Filozofskom fakultetu u Banjaluci – amfiteatar 203.

Konferencija se bavi pitanjem javnih i akademskih sloboda, koje postaje sve relevantnije ne samo u širim, globalnim, nego i lokalnim i akademskim okvirima u regionu zapadnog Balkana. Javne i akademske slobode izražavanja kao temeljni preduslovi slobodnog društva i modernog visokog obrazovanja i istraživanja sve više se dovode u pitanje ekonomizacijom javnog informisanja i univerzitetske sfere, ali i sve izraženijim autoritarnim karakterom društva i vlasti.

Učesnici konferencije, koji dolaze iz akademskog i javnog sektora, aktivisti/kinje, bavit će se posebno mogućnostima održavanja i restauracije sloboda izražavanja pod tim uslovima nametanja imperativa profitabilnosti i političkog komformizma. Pritom će se preispitivati teorijske osnove javnih i akademskih sloboda, njihovi društveni i institucionalni parametri i problem njihove primjene i politike koja može da osigura slobodne i pravedne odnose u javnom i akademskom diskursu.

Organizatori konferencije su: Filozofski fakultet Banja Luka, Udruženje građana Oštra Nula, Institut za filozofiju i društvenu teoriju uz podršku Fondacije Friedrich Ebert u BiH.

Više informacija dostupno je na linku.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments