Konferencija: “Perspektive i izazovi za inkluziju mladih sa invaliditetom”

15 jan

Aktivnosti partnerskih organizacija projekta: „Pristupačna neformalna didaktička sredstva za mlade sa invaliditetom“

Zadovoljstvo nam je da najavimo sastanak partnerskih organizacija s ciljem praćenja aktivnosti u okviru projekta In Touch „Pristupačna neformalna didaktička sredstva za mlade sa invaliditetom“ u Hotelu „Hollywood“ na Ilidži, u Sarajevu, u periodu od 15. do 18. januara 2024. godine, koji se provodi u okviru ERASMUS programa, podržanog od EU.

U sklopu sastanka će se 17. januara organizovati Konferencija: “Perspektive i izazovi za inkluziju mladih sa invaliditetom” koja će biti posvećena promociji pristupačnih servisa za mlade osobe i razmjeni iskustava, rezultata i podataka dobijenih istraživanjem koje je provedeno s ciljem definisanja situacije kada je u pitanju dostupnost i kvalitet različitih usluga mladim osobama u zajednici.

U okviru Konferencije će biti organizovano obraćanje za medije, u srijedu, 17. januara s početkom u 10:00 sati.

Aktivnosti će se realizovati u okviru ERASMUS programa, koji ima za cilj stvaranje neformalnih aktivnosti, alata i sistema podrške koji će unaprijediti inkluziju i poboljšati kvalitet života mladih osoba sa i bez invaliditeta.

Na susretu ćemo predstaviti sveobuhvatne informacije o toku projekta, kao i naše partnerstvo s drugim organizacijama koje su uključene u realizaciju projekta koji ima za cilj da osnaži mlade osobe s invaliditetom i omogući im jednake mogućnosti za učešće u društvu.

Partneri na projektu uz Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla su: Associazione ABiCi (Italija), TDM Malta,  Active Zone Outdoor (Kipar), Beyond Barriers (Albanija) i Udruženje mladih sa invaliditetom Crne Gore.

Projekat je nastao na osnovu istraživanja i razmjene najboljih praksi među partnerima koji rade sa mladim osobama sa invaliditetom, koji su upoznali druge organizacije koje imaju iskustva u organizovanju i kreiranju neformalnih aktivnosti i alata.

Obzirom na to da se osobe sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu i Južnoj Evropi suočavaju sa mnogim zajedničkim izazovima, cilj projekta je doprinijeti osiguravanju dostupnih materijala za obuku, stvaranju podsticajnog okruženja i novih alata za rad na razvoju svakog lokalnog društva, doprinoseći uključivanju i osiguranju punog i ravnopravnog učešća osoba s invaliditetom u svim sferama društva.

Projektom će se uticati na podizanje kapaciteta organizacija koje rade sa mladima van okvira formalnog učenja i koje će zajedno razvijati Priručnik sa novim didaktičkim neformalnim alatima u obrazovanju, kroz prilagođene aktivnosti za osobe sa invaliditetom, što će omogućiti veće učešće za sve.

Cilj je uvođenje inovacija kreiranjem obrazovnih alata/aktivnosti dostupnih mladima sa invaliditetom, ali i svim mladim ljudima. To će unaprijediti kvalitetan nivo obrazovanja koje pružaju uključene organizacije i kvalitet rada s mladima na svim obuhvaćenim teritorijama. Priručnik će biti zasnovan na aktivnostima neformalnog i formalnog učenja, elektronski dostupan za preuzimanje za svakoga, i to će biti prilika za sve omladinske organizacije širom Evrope i svijeta da unesu inovacije u svoj pristup i predlože inkluzivnije aktivnosti za mlade osobe sa invaliditetom.

Mobilna aplikacija koja će biti kreirana bit će inovacija za kategoriju osoba s invaliditetom koje će je testirati i koristiti za pronalaženje usluga slobodnih i dostupnih svima.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments