Koncert SONJA MARKOVIĆ (klavir) i LIDIJA PAULIN (violončelo)

20 jan

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 21. januara (četvrtak) u 20.00 časova biće održan koncert SONJA MARKOVIĆ (klavir) i LIDIJA PAULIN (violončelo).
Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen, a obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.
Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti od 12. januara (utorak) na biletarnici Banskog dvora, svakim danom osim nedjeljom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.
LIDIJA PAULIN (1990) violončelo počinje da svira sa osam godina kod profesora Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u BanjaLuci, gdje završava nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije završava u Banjaluci u klasi prof. Branislava Petrovića. Magistarske studije završava u Sarajevu u klasi profesora Yevgenija Xaviereffa (učenik Mstislava Rostropovicha).
Tokom obrazovanja osvaja mnogobrojne prve nagrade i laureate (22 nagrade) u zemlji i inostranstvu. Ostvaruje zapažene nastupe širom Evrope (Italija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Francuska, Crna gora i BIH), kao solista i kao kamerni muzičar. Kao jedina čelistkinja iz Bosne i Hercegovine bila je član CEI-YO (omladinski simfonijski orkestar centralno evropske inicijative) 2007. pod vođstvom Igora Corettija (Italija – učenik Ricarda Muttija) sa kojima je nastupala u Italiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, a posebno se izdvaja nastup u Berlinskom Konzerthausu.
U decembru 2010.godine je uz pratnju združenog simfonijskog orkestra Akademija umjetnosti na dva koncerta u Banjaluci i Sarajevu izvodila Duet za dva violončela A.Vivaldi’ pod dirigentskom palicom Branke Radošević. Godine 2010. učestvuje kao solista na ciklusu od 10 didaktičkih koncerata kamernog orkestra Akademije umjetnosti UNIBL gdje izvode K.Sen Sans: Karneval životinja. Vođa dionice violončela STÜBAphilharmonie orkestra iz Njemačke 2013. i 2014. godine.
Tokom studija pohađa majstorske kurseve kod: renomiranog čeliste Valtera Dešpalja, pijanistkinje Nataše Veljković, šest godina učestvuje na majstorskim radionicama Manhattan String Quartet-a u Sarajevu (od 2012. do 2017. godine), majstorski kurs kod renomiranog čeliste Rustama Komachkova iz Moskve i Violete Smailović-Huart na festivalu ‘’Muzika na žici‘’. Svirala je sa renomiranom profesoricom Violetom Smailović-Huart u gudačkom kvartetu, klavirskom triju, kao solista i kao član orkestra i vođa dionice orkestra Festivala Muzika na Žici od 2014. do 2016. Bila je i vođa dionice violončela Dartmouth Symphony Orchestra 2014 (International tour).
Godine 2014. godine polaže audiciju za Sarajevsku Filharmoniju gdje je i danas zaposlena kao vođa dionice Violončela filharmonije, opere i baleta. Kao solista, u junu 2016. godine izvela je Koncert za Violončelo i orkestar a-moll, Op.129 Robert Schumanna uz pratnju orkestra Sarajevske Filharmonije. Na sedmom SCMF učestvuje kao član gudačkog okteta zajedno sa Manhattan String Quartetom iz New Yorka i renomiranim profesorima sa Julliard School of Music iz New Yorka i članovima Metropoliten Opera Orkestra.
Na šestom Sarajevo Chamber MusicFestivalu (Avgust,2016. godine) formira klavirski trio sa Sonjom Vojvodić i Sonjom Marković s kojima je prethodnih godina sarađivala i studirala. Trio u ovom sastavu (Vojvodić, Marković, Paulin) upisuje doktorske umjetničke studije 2018.godine na Fakultetu Muzičke Umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija , sa najvećim uspjehom i trenutno je na trećoj ujedno i završnoj godini doktorata. Pobjedom na festivalu „Viva-Musica“ 2019.godine trio dobija nastup u Carnegie Hallu u Njujorku.
Trio je pobjednik i laureat takmičenja: „Davorin Jenko“ Beograd; Festival Slavenske Muzike Beograd; Festival Talenata Sremski Karlovci, Republičko takmičenje kamerne muzike Beograd, “Konstantin Veliki „ Niš, „Viva Musica“ Herceg Novi. Prošle godine je imala priliku da surađuje ponovno sa Violetom Smailović Huart u klavirskom triju zajedno za svjetski proslavljenim i jednim od najboljih pijanista Konstantinom Boginom. Od 2014.godine do danas sa orkestrom Sarajevske Filharmonije odsvirala je preko 130 koncerata i preko 80 opera i baleta, od kojih se najviše ističu koncerti gdje je vodila dionicu violončela sa solistima kao što su: Ivo Pogorelić (klavir), Alexander Rudin (čelo), Vadym Kholodenko (klavir), Stephn Konz (čelo), Stefan Milenković (violina), Emmanuel Pahud (flauta), Peter Jablonski (klavir), Sergey Krylov (violina).
SONJA MARKOVIĆ (1991) rođena u Foči. Kao student generacije završila je klavirski odsjek na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi prof.Nevene Popović. Master studije klavira završava u istoj klasi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu,a master kamerne muzike u klasi prof.Ladislava Mezeija.
Bila je nosilac CEEPUS stipendije i usavršavala se šest mjeseci na muzičkoj akademiji ”Stanislaw Moniuszko” u Gdanjsku u klasi prof.Bogdana Kulakowskog.
Dobitnica je preko 50 republičkih i međunarodnih nagrada. Ističu se 1.nagrada u Torinu, 4.nagrada u Zagrebu na troetapnom takmičenju, 3.nagrada u Rimu (F.Chopin ), više prvih nagrada na međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale (2009,2011,2013), nagrada za najbolje izvođenje Kloda Debisija,nagrade na Šopenijadi, prve nagrade u Beogradu, Šapcu, Smederevu, Bijeljini, Sarajevu, Nišu, Kragujevcu… Učesnica je „Sarajevo chamber festa“, „Kult“ festivala, “Music and more” festivala (gdje je bila angažovana kao oficijalni korepetitor za gudače) „Boljšoj“ Festivala Emira Kusturice na Mokroj Gori.
Pohađala je seminar za mlade pijaniste Jugoistočne Evrope kod prof. Jokut Mihailović i prof. Aleksandre Romanić, Hinka Haasa, kao i seminare prof.Jurija Kota, majstorski kurs prof. Vladimira Ovčinjikova, Emanuela Krasovskog, Christophera Taylora i Manhattan String quarteta.Nastupala je na koncertima u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u Banjaluci, domu Armije u Sarajevu,Bošnjačkom Institutu, BKCu, Sinagogi, Kulturnom centru Beograda, galeriji Srpske Akademije nauka i umetnosti, SKC-u, Narodnoj biblioteci Srbije, galeriji Kolarca, kao i velikoj sali Kolarčeve zadužbine, gdje je nastupala sa združenim orkestrom akademija iz Banjaluke, Sarajeva i Beograda.
Solističkim koncertom otvorila je sezonu UMURS, a ističe se i saradnja sa prof.Nenadom Markovićem (AUNS) sa kojim je izvela Šostakovičev koncert za klavir,trubu i orkestar.Učesnik je festivala “Open Europe”, održanog u Moskvi i finalista međunarodnog takmičenja “Adilia-Alieva” u Francuskoj. Dobitnica je nagrada za najboljeg studenta RS prvog i drugog ciklusa studija i bila je prvi stipendista “Milan Jelić” fondacije. Učesnik je “colluvio” projekta kamerne muzike u Gracu i održala je dvije turneje sa klavirskim triom u Gracu(Gut Hornegg), Minhenu (Steinway house), Beču(Haydn house), Ljubljani (Mestni muzej), Splitu (Hatze), Sarajevu (Bošnjački institut) i Beogradu (Artget).
Snimala je za radio Ljubljanu 1,radio Dragstor 202 Bg, kao i RTS digital. Sarađivala je sa dirigentima Brankom Radošević i Ognjenom Bomoštarem.
Udruženje muzičkih umjetnika RS joj dodjeljuje nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/2013 godine, a Banski dvor – Kulturni centar nagradu za najperspektivnijeg pijanistu.
Sa violinistkinjom Nastasjom Vojinović ostvarila je uspješnu saradnju na master studijama kroz niz koncerata u Srbiji, BiH i Crnoj Gori,kao i na Republičkom takmičenju kamerne muzike Srbije 1.nagrada,”Donne in musica” Kragujevac 1.nagrada i “Davorin Jenko” 1.nagrada. Sa triom u sastavu Sonja Vojvodić (violina) i Lidija Paulin (violončelo) pohađa doktorske umjetničke studije na FMU Beograd u klasi prof.Ladislava Mezeija.
Trio je pobjednik i laureat takmičenja: „Davorin Jenko“ Beograd; Festival Slavenske Muzike Beograd;Festival Talenata Sremski Karlovci, Republičko takmičenje kamerne muzike Beograd, “Konstantin Veliki „ Niš, „Viva Musica“ Herceg Novi…
Pored nastupa u Carnegie Hallu, Sonja je pozvana da bude član žirija na „Culley International Competition“ za mlade talente do 18 godina koje se održava u Njujorku.
Trenutno je zaposlena kao profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi u Trebinju, a njeni učenici takođe su prepoznati kao perspektivni umjetnici na republičkim i međunarodnim takmičenjima.
PROGRAM KONCERTA:
Zoltan Kodaly – Sonata za violončelo i klavir, Op.4
1. Fantasia / Adagio di molto
2. Allegro con spirit
Nikolay Myaskovsky – Sonata za violončelo i klavir no.2, Op.81
1. Allegro moderato
2. Andante cantabile
3. Allegro con spirit
Boris Papandopulo – Rapsodia Concertante za violončelo i klavir
1. Introduzione
2. Arioso
3. Danza
(Visited 53 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments